Denne helga er Alta Røde Kors vertskap for norgesmesterskapet (NM) for hjelpekorps. Ti hjelpekorps skal kjempe om en gjev vandrepokal.

–Den for publikum mest attraktive delen av konkurransen finner sted lørdag mellom klokka 09 og 16 i sentrum, sier leder for NM-hovedkomitéen, Anette Kristiansen Karlsen.

– Da skal de ti deltakende hjelpekorpsene på seks personer løse oppgaver på til sammen ti poster hvor det ligger markører, altså personer som er sminket som skadet og som spiller rollen de har fått tildelt utrolig ekte.

Leder for NM-hovedkomitéen, Anette Kristiansen Karlsen, går en travel helg i møte. Foto: Bernhard Hienerwadel (arkiv)

Er disse postene midt i gågata?

– Av hensyn til konkurransen kan jeg ikke gå nærmere inn på dette i dag. Men jeg kan si så mye som at folk i sentrum vil se folk som tilsynelatende har skadet seg. Det vil imidlertid alltid stå et par dommere i blå vester der, slik at det aldri vil være tvil om at det handler om en øvelse, eller rettere sagt, en konkurranse, svarer Kristiansen som også er distriktsrådsleder for Røde Kors hjelpekorpsene i Finnmark.

Publikum velkommen

Kan folk som er interessert, eller tilfeldig forbipasserende, se på når et hjelpekorps utfører sitt arbeid på en post?

– Ja, veldig gjerne. Folk må gjerne studere nøye hvordan førstehjelpen utføres. Kanskje man får et tricks eller to med på veien, svarer lederen av hovedkomitéen.

– Hvert hjelpekorps følges av sin egen guide som har på seg grønn vest. Hvis publikum har spørsmål, kan de spørre guiden. Vennligst ikke forstyrr dommerne, henstiller Karlsen.

Hele landet representert

– I forkant av NM har det i mange distrikt blitt avholdt distriktsmesterskap. Hjelpekorpset som vant, får da æren å representere distriktet sitt i NM, forklarer Karlsen.

I Finnmark har man løst det på en annen måte.

– Laget fra Finnmark består av deltakere fra Alta og Hammerfest. Samarbeidet mellom hjelpekorpsene fra de to byene er av aller beste sort, understreker Karlsen.

– Har finnmarkslaget en fordel av å være på hjemmebane?

– Det er vanskelig å si. Men de skal jo kunne mye om forholdene her oppe, når det gjelder temperaturer, terreng og type skader; så kanskje: ja, funderer hovedkomitélederen.

– Men for å gjøre det helt klart: finnmarkslaget har overhodet ikke kjennskap til noe som helst av innholdet i helgens NM-øvelser, klargjør Karlsen.

Har prikket inn NM-formen

Lagleder for Finnmark er Rasmus Svensson fra Alta Røde Kors hjelpekorps. Mange vil ha sett den blide svensken blant annet på Alta Live der han og hjelpekorpset fra Alta sørget for trygghet forrige helg. Nå skal han forsvare fylkets ære i NM.

Det er Rasmus Svensson fra Alta Røde Kors hjelpekorps som er lagleder for hjelpekorpset fra Finnmark som er satt sammen av medlemmer fra Alta og Hammerfest. Foto: Privat (arkivbilde)

– Vårt sammensatte lag har hatt et møte på Skaidi tidligere denne uka, for å gjøre de aller siste forberedelsene. Før dette har vi hatt noen øvelsesrunder. Jeg tror vi møter godt forberedt, sier Svensson.

– Hva må du som lagleder tenke på når det står på som verst?

– Alt. Det er jeg som skal ha den fulle oversikten, for å vurdere hvor det trengs hvilken type hjelp, og for å utnytte ressursene optimalt.

120 frivillige

Norgesmesterskapet er et betydelig løft for Alta Røde Kors. I tillegg til organisasjonens aktive medlemmer er 120 frivillige i sving – og deriblant altså mange markører som skal gi deltakerne skikkelige og svært realistiske utfordringer.