bjørg flage karslen og may lillian kjellmo Foto: Hanne Larsen

Budansvarlig May Lillian Kjellmo og abonnementsansvarlig Bjørg Flage Karlsen i Altaposten er sjokkerte over det de oppfatter som oppsigelser på klart rasistisk grunnlag.

– Det er ingen tvil. Dette er rasisme. En av dem som sa opp abonnementet ringte ikke engang selv, men fikk samboeren til å ringe. Beskjeden var at han ikke ville ha avisa så lenge det var de der j... svartingene som leverer, gjengir Flage Karlsen.

Den andre oppsigelsen skal ha blitt varslet Altaposten med et så rasistisk budskap at det ikke egner seg på trykk. Kjellmo kommenterer det hele slik:

– Jeg er rystet. Jeg trodde vi var kommet lenger.

Hetset under opplæring

Den ene oppsigelsen kom etter at en 14 år gammel norsk jente hadde hatt opplæring med et nytt bud av afrikansk opprinnelse. Forvarslet om oppsigelsen kom allerede da de to ungdommene var på døra for å levere avisa til mannen, som er i 20-årene.

– Mannen hadde da sagt i fra til jenta på 14 år at han ikke skulle ha avisa hvis det var den j... svartingen som skulle levere den, forteller Flage Karlsen, som sier at jenta reagerte med forferdelse på dette.

– Har dere fått klager fra budene med innvandrerbakgrunn om at de møter mye rasisme?

– Nei, det har vi ikke. Om det er fordi de ikke opplever det, eller om det er det at de kommer fra en kultur der man ikke klager til arbeidsgiver, vet jeg ikke, sier Flage Karlsen.

Gamle damer

Devi Chamlagai fra Nepal har gått med Altaposten i cirka ett år. For 24-åringen er ikke rasistiske holdninger noe nytt.

– Noen liker ikke innvandrere. Slik er det i hele verden. Og akkurat som i resten av verden så finnes det noen dårlige mennesker og noen gode, sier han når Altaposten spør han om han har opplevd at folk i Alta er uvennlige mot han når han leverer avisa på døra.

– Særlig en del gamle damer liker ikke innvandrere, kommenterer Devi.

– Hvorfor tror du at de ikke liker innvandrere?

– Kanskje fordi noen innvandrere gjør dårlige ting, eller at de ikke kjenner akkurat den personen som denne innvandreren er.

– Er de fleste abonnentene greie mot deg?

– Cirka 70 prosent er greie, svarer Chamlagai som sier at det gjør han trist når folk er ufine mot han.

Pliktoppfyllende

Altaposten har totalt 80 bud, hvorav cirka 25 har innvandrerbakgrunn.

– Vi hadde aldri klart oss uten disse budene, sier budansvarlig Kjellmo som gjennomgående har god erfaring med innvandrerbudene.

– Som med alle våre bud, så er det også blant innvandrerne noen som ikke fungerer like bra, men i hovedsak så er vår erfaring med våre nye landsmenn fantastisk. De er pliktoppfyllende og gjør jobben slik vi ønsker at den skal gjøres. De er rett og slett opptatt av å gjøre en god jobb, slår hun fast.

Damene er sjokkerte over hvilke holdninger som skjuler seg i folkedypet i Alta.

– Man blir skremt over at folk kan oppføre seg slik, sier Kjellmo og Flage Karlsen som ikke kommer til å forfølge saken videre på noen måte:

– Vi tar det bare til etterretning at de stopper abonnementet.