Derfor har han skaffet seg serveringsbevilling og åpnet rett før pinse sin lille matoase, Tasty1.

– Vi satser på god mat og maten skal være verdt pengene som gjestene betaler. De som har vært innom så langt har gitt oss gode tilbakemeldinger og vi setter pris på at folk sier fra hva de synes. Det er fint for oss som skal utvikle dette konseptet at vi får tilbakemeldinger, sier Hasan Yüksel.

Etter 16 år i Alta trives han stadig veldig godt både med mennesker og natur.

– Plasseringen av Tasty1 er helt konge, nesten midt i trafikken og perfekt for å trekke turister inn for et måltid, sier han.

Spis hvor du vil

Turistbyen Alta trekker folk til seg både sommer og vinter. Det samme har den tyrkiskfødte altaværingen tenkt å gjøre med spisestedet og «ta-med-maten-hjem-kiosk» nesten midt på E6 i Bukta.

– Folk flest er stresset i hverdagen, de har nesten ikke tid til å handle, langt mindre til å lage mat. Hos oss kan de aller travleste menneskene komme og hente med seg maten hjem, og spise i ro og fred med familien. Eller hvis de vil, sitte her hos oss og nyte maten, sier Yüksel.

Får han Tasty1 til å gå godt økonomisk kan han tenke seg å satse på et spisested i Alta sentrum. Og skulle det bli mulig seinere vurderer han også catering.

Hasan har lang erfaring fra mat- og restautantbransjen, både  fra Alta og hjemlandet Tyrkia. Han kommer selv fra den tyskiske byen Tilmenhoyuk som ligger litt inne i landet, øst for turistbyen Alanya. Hjembyen hans har en mer enn 7000 år lang historie og det var historien til byen som gjorde at han som liten hadde ønske om å studere arkeologi.

Før krigen i Syria ødela mye for Tyrkia som reiselivsmål, var det dit mange nordiske turister valfartet. Nå tar trafikken seg opp igjen og selv om han ikke vil snakke politikk er det tydelig at han ser for seg et regimeskifte i Nato-landet Tyrkia som ønsker å bli medlem av EU. Selv kom Hasan til Alta i 2003 og her har han funnet kjærligheten.

KULTURARV: Den Blå Moske i Istanbul er et symbol på Tyrka som kulturnasjon, et land Hasan flyttet fra til Alta for 16 år siden. Foto: Privat

Matkulturen

– Ideen min med spisestedet Tasty1 er å tilby litt annerledes mat enn hva de vanlige gatekjøkkener har. Vi kommer selvfølgelig til å ha helt ordinære pizzer og hamburgere, men med bakgrunnen min fra Tyrkia så har jeg tro på at altaværingene setter pris på litt annen mat også. Avstanden mellom Helles og Tyrkia er ikke stor og maten er heller ikke veldig forskjellig. Vi som lager tyrkisk mat bruker kanskje litt mer krydder enn de som lager de klassiske greske rettene, sier Hasan.

Han slår fast at det som i første rekke kjennetegner tyrkisk mat, er ferske råvarer og mye lam.

– Matkulturen vår går mer enn fem tusen år tilbake. Nå har jeg fått med meg kokken Semir Disdarevic fra Kroatia som har arbeidet både i hjemlandet sitt, i Irland og England. Så håper jeg at storebroren min skal komme hit til høsten, når sesongen ved hotellet han og familien driver i Marmaris, er på hell, sier Hasan. Han legger til at broren akkurat nå forbereder sesongen hjemme og lager god mat til feriegjestene.

TRADISJONELLE: Kokken Semir Disdarevic er klar til å diske opp med de tyrkiske rettene «köfte» og «guvec» og Hasan Yüksel er glad han fikk tak i det gamle kiosklokalet i Bukta der Tasty1 nå har åpnet dørene. Foto: Magne Kveseth

– For oss som lager tyrkisk mat er det viktig at vi har riktig krydder. Vi får faktisk tak i alt vi trenger hos Donia-butikken på toppen av Bukta-bakken. Maten krydrer vi med vår egen krydderblanding som består av blant annet spisskummen, sier han.

Han understreker at Tasty1 ikke skal ha en kjempestor meny, men konsentrere seg om en del faste retter, deriblant de tyrkiske kjøttbollene «køfte» og den tyrkiske kjøttgryta «guvec».

Når spisestedet nå står ferdig ønsker Hasan å rette en takk til alle dem som har hjulpet til med innredningsarbeidet.

Flere områder

Hasan er litt av en entreprenør og drev en stund en klesbutikk på Alta sentrum.

– Min familie i Tyrkia er delaktig i konfeksjonsindustrien i landet og jeg har en drøm om å kunne lage min egen kleskolleksjon for produksjon i hjemlandet og med utsalgssted i Norge, men om dette blir noe av, er ennå litt usikkert. Det som er sikkert, er at jeg har lyst til å gjøre det og hvis jeg bare står på, så kan jeg lykkes med det, sier han.