Reineiere som gikk for treårsavtaler med Finnmark Rein AS, får nå utbetalt til sammen 10 millioner kroner i bonus.

– Det har de fortjent hver krone av, fastslår direktør Are Smuk Figved. Avtalen omfatter til sammen 346 enkelsiidaer i FInnmark.

Får høyere pris

Lojalitet skal lønne seg.

– Det gjør de fordi de har vært lojale mot oss og gitt oss forutsigbarhet på råstoff. Bonusen vi nå utbetaler oppsto i sin tid da vi ble nærmest alene i Finnmark for tre år siden. Kjedene har etterspurt en stabil leverandør og vi tenkte med en gang at den store utfordringen for oss var å ha stabil mulighet for å levere kjøtt. Det kunne vi ikke garantere, før vi var sikre på at reineierne ville komme til oss også året etter. Derfor har vi inngått kontraktssamarbeid med anslagsvis 1.000 reineiere, sier direktøren.

Det betyr at de ikke lenger trenger stå med lua i handa overfor dagligvarekjedene og godta en lav pris på produktene.

– Reinkjøttbransjen har vært en til dels vill og ustabil bransje. Når vi har inngått treårige avtaler, har økt prisen til reineier og fått en lojalitetsavtale. Så kan vi kreve høyere pris til kjedene og dermed betale mer til reineierne, sier Smuk Figved.

Lite lojale tidligere

Han slår fast at mange reineiere i Finnmark tidligere ikke var særlig lojale og solgte kjøtt uten å tenke særlig langsiktig. Nå tror han mange er mer bevisste og ønsker forutsigbarhet.

– Tidligere var ikke denne bransjen preget av lojalitet. Da ble kjøttet solgt til den som bydde mest akkurat der og da. I avtalene vi har inngått lover vi å øke prisen og ved årets slutt utbetaler vi en bonus på toppen av dette. Med 1000 reineiere i ryggen kan vi kreve økt pris fra dagligvarekjedene og når vi får bedre betalt, skal også reineierne ha det, slik at man får et gjensidig forhold, sier Are Smuk Figved, direktør for Finnmark Rein AS. Han mener avtalene som nå gir bonus er en vinn-vinn-situasjon for selskapet og for reineierne.

Kvalitet lønner seg

Finnmark Rein AS har stått skikkelig på for å heve statusen på reinkjøttet. Reinkjøtt blir sett på som verdens beste kjøtt, men indrefilet koster stadig rundt 100 kroner mindre enn filet fra eksempelvis Angus kjøttfe som ligger på 800 kroner kiloet i enkelte forretninger i Oslo.

– Det som er viktig etter mitt skjønn, er å se hvilken kvalitet man får for den prisen man må ut med. Slik jeg ser det, vil det ikke bli et kilo indrefilet av rein å få kjøpt i butikkene her til lands, hvis man får lov å eksportere reinkjøtt. Det er noe vi arbeider med og utlandet står klar til å ta i mot, sier Figved.

Vil være best

Figved forteller at de tidligere leverte de store reineierne det de kalte for en momsflokk på høsten. Nå betaler Finnmark rein ut bonus i april, slik at dette blir som en slags feriepenger for hver reineier. Tidligere måtte mange reineiere binde seg til et slakteri, fordi det var der de kunne få forskudd.

– Når vi sikrer oss lagstidskontrakter på slaktingen, betyr det at vi må skjerpe oss og hele tiden være det beste alternativet. Hvis ikke, velger reineierne et annet slakteri på høsten, fastslår direktøren.

Han takker for en flott slaktesesong.

– Hardt arbeid ute i markedet for å skape oppmerksomhet om reinkjøtt nasjonalt og internasjonalt koster, men det har betalt seg. Vi er snart tomme på lager. Frykt ikke, vi har satt av varer til butikker, hotell og restauranter i Finnmark. Det er for dumt om vi skal gå tomme for reinkjøtt i Finnmark, fastslår Figved, som sier kundene har gitt utrolig mange gode tilbakemeldinger.