Fjernet løs blokk i fjellskrenten

To dager etter dødsulykka, ble det fjernet en blokk i Hønseby på Seiland

Helitrans fløy opp utsyr til å fjerne den løse steinblokken som ligger ved fjellkanten. Også en geolog fra Troms og Finnmark fylkeskommunes samferdsels avdeling var med på oppdraget mandag ettermiddag.  Foto: Åsa Márgget Anti

nyheter

Mandag ble den andre blokksteinen på 5-7 tonn fjernet fra fjellskrenten i Hønseby på Nordre Seiland, der den 17-årige lokale gutten omkom i en tragisk ulykke lørdag morgen.

Fare for trafikanter

Presis Vegdrift AS, entreprenørselskap som driver innen drift og vedlikehold av offentlig vei, fikk i oppdrag av Statens Vegvesen å fjerne denne blokksteinen. Under redningsaksjonen 16. mai 2020, viste også denne steinen seg å være løs, like ved fjellskrenten ovenfor bilveien. Den er til fare for trafikanter og sikkerheten for trafikkferdselen i området.

Mannskapet ble flydd opp på fjellet av et Helitrans-helikopter. Utstyr som luftputer ble brukt til å få fjernet denne kolossale steinblokken, som ble knust i mindre deler, da den raste ned fra 100 meters høyde klokken 13.

Normalt år

Selv om bilveien på Nordre Seiland kun er på to mil, og veien ender i Hønsebyfjordbotn hvor ulykken inntraff, er det mye trafikk til daglig innover til fjordbotn. Blant annet skoleskyss. Her er eneste nærbutikk for de ca 50 innbyggere på nordre del av denne øya. 

Den tragiske ulykken skjedde sist lørdag da to brødre var ute for å samle måseegg til familien da en mindre steinblokk på ca 700 kilo løsnet og sklei mot denne 5-7 tonns tunge steinen, og der gutten ble kilt fast mellom de to steinene og mistet livet momentant.

Presis Vegdrift AS fikk oppdrag av Statens Vegvesen å fjerne denne blokksteinen. – Dette er ikke en spesiell vår angående isspregning, men en helt normal vår, sier Veivokter for kontrakten, Ronald Johansen fra entreprenørselskapet.  Foto: Åsa Márgget Anti

 

Veivokter for kontrakten, Ronald Johansen fra Presis Vegdrift AS, sier dette ikke er en spesiell vår angående issprengning, men et helt normalt år.

– Om høsten samles det regn og sne mellom steinsprekker og fryser til. Når det igjen blir mildt om vinteren tines det om til vann, og fryser til igjen. Dermed sprenges steinen ut litt etter litt fra år til år. Når sola begynner å steike, så løsnes ofte stein fra fjellsider med tinevannet, forklarer han om hvordan steinen bevege seg.

Statens vegvesen i samarbeid med lokale krefter bidro til å få fjernet de knuste steinbitene etter raset, bort fra bilveien.   Foto: Åsa Márgget Anti

Har hatt uflaks

Anleggsarbeiderne mener den omkome har hatt maks uflaks. Grunnet issprengning har den mindre steinen løsnet i det øyeblikket gutten befant seg mellom steinene.

Etter en times tid var veien åpnet igjen for ferdsel og fjellberget sikret for ras av større steinblokker, selv om der er en del løse småstein fortsatt. Arbeiderne anser ikke dette som det verste området på øya, her er flere brattere skrenter som er mer farlig. Sist vinter gikk det et større snøskred på øya, som er kjent for sitt alpine landskap med høye tinder opptil 1000 meter.