Ingvill er Loppas nye brannkonstabel

Ingvill Martinsen-Løkken tok med seg mannen Rune og flyttet hjem til Øksfjord.

Ingvill Martinsen-Løkken er Loppas nye brannkonstabel.  Foto: Privat

nyheter

Hun er utdannet bioingeniør, hadde en god jobb i blodbanken på Gjøvik sykehus, men det viktigste for jobben som brannkonstabel er hennes bakgrunn fra industrivernet i GE Healthcare AS i Oslo.

– Hvis de trengte noen i brannkorpset, så hadde jeg litt erfaring. I Loppa har vi et deltidsbrannkorps, det folk gjerne kaller et frivillig brannkorps, forklarer Ingvill.

Som frivillig brannkonstabel har hun en ørliten stillingsprosent samt en godtgjørelse fra kommunen.

– Det var ikke pengene jeg tenkte på da jeg ble med i brannkorpset. Det er ganske mange i Loppa som er med. Det er en flott gjeng. Så var det noen som sluttet, derfor var det plass til meg, sier Ingvill.

Stas med damer

I brannkorpset syntes de det var stas at det kom en dame med på laget. Rundt om i landet er det ikke alle som vil ta inn damer, ofte på grunn av manglende garderobefasiliteter. Ingvill lar ikke en manglende garderobe stoppe henne fra å være med i brannkorpset.

– Jeg sa at de måtte tåle at jeg skiftet til sports-BH ved siden av dem. Da var det en som sa at jeg gjerne kunne ha skap ved siden av hans, humrer hun.

Varabrannsjef Magnor Kårsgård i Loppa kommune røper at Ingvill ikke er helt ukjent med brannkorpset i Loppa. Ingvills far var tidligere brannsjef, Reidar Martinsen, som den gang var hans sjef.

– Vi håper flere damer søker når det lyses ut stilling i Loppa brann- og feievesen, sier varabrannsjefen.

Ikke bare brann

Brann- og feiekorpset i Loppa må i tillegg til en eventuell brann, også være klar til utrykning ved akutt forurensing på land og i sjø, vann og elver. De må også rykke ut ved snøskred. Brannkorpset er også rustet med utstyr for å kunne utføre alle oppgavene.

Hovedstasjon til brannkorpset ligger i Øksfjord og de har i tillegg depoter i Nuvsvåg, Bergsfjord og Sør-Tverrfjord/Sandland.

– Vi skal kunne litt forskjellige ting og jeg vil bli kurset i ulike scenarioer. Det er noen år siden jeg var i aktiv tjeneste og må derfor kurses opp igjen, sier Ingvill.

Akkurat nå har imidlertid koronasituasjonen satt en stopper for alle øvelser og kurs.

Ingvill trives veldig godt med å gå toppturer, derfor kommer lærdom om snøskred veldig godt med.

Bor på jenterommet

Foreløpig bor Ingvill og mannen hjemme hos hennes foreldrene, men er selvsagt på jakt etter bolig.

– Jeg kom hit med to bagger, og her ble jeg. Det er jo helt fantastisk å bo hjemme, bedre en hotell. Frokosten er klar når jeg står opp og middagen er på bordet når jeg kommer hjem, smiler hun.

Avgjørelsen om å flytte hjem ble tatt etter en begravelse. Ingvill savnet familien og bygda, og ønsket mer tid sammen med sine foreldre. Da måtte hun si opp jobben og flytte hjem.

– Jeg savnet også måten vi er på, hvordan vi har det her oppe, slippe å avtale alt som skal skje, sier hun.

Uforutsigbart

Ingvill medgir at tilværelsen er litt uforutsigbar, særlig etter at koronaen gjorde sitt inntog. De har fortsatt et hus på Gjøvik og en leilighet i Oslo, og de har en hytte som snart er ferdig i Nuvsvåg. Huset skulle de gjerne ha solgt, men det er ikke enkelt å reise mellom nord og sør nå. Ektemannen er fortsatt på jobbjakt. Ifølge Ingvill er han typen som kan jobbe med hva som helst, hvor som helst. Heldigvis har han forelsket seg i Loppa. Hun har fått jobb i Loppa kommune i en stilling med tittelen Konsulent helse som i praksis er en sekretærstilling.

– Drømmen er å få drive med organiserte toppturer i Loppa. Med båt kan man nå mange topper man ikke når med bil. Når hytta en gang blir ferdig kan den brukes som utgangpunkt for små grupper som ønsker å gå toppturer, sier Ingvill.

– Nå venter vi bare på at livet skal bli normalt igjen, sier hun.

Ingvill ser frem til at korona-krisen er over og livet blir normalt igjen.  Foto: Privat