– Benedikte var en som sprudlet over av liv og energi

I løpet av sitt korte liv opplevde Benedikte mer enn mange gjør i løpet av et helt liv, sa pastor Daniel Lund.

Benedikte Hyld Mella minnes som en livsglad jente som elsket å reise.  Foto: Hanne Larsen

nyheter

Benedikte Hyld Mella fra Tverrelvdalen ble bare 22 år gammel, og onsdag var Elvebakken kirke fylt til randen av familie og venner, som ville ta farvel med den livsglade jenta, som på tragisk vis mistet livet i helikopterulykka 31. august.

Besøkt 13 land

Sitt korte liv til tross hadde Benedikte rukket over mye. Og hun elsket å reise.

– Benedikte hadde det travelt og fikk i løpet av sitt korte liv opplevd mer enn de fleste opplever i et helt liv. I 2018 bestemte Benedikte og søskenbarnet Elisabeth seg for en fem måneder lang reise. De hadde totalt 110 timer sammen i fly og fikk besøkt ikke mindre enn 13 land. De kræsja med kenguru i Australia, dykka med hai i Fiji, hoppa med fallskjerm i Afrika, traff familien på Bali og så på verdens vakreste solnedgang i Namibia. Og de var enige om en ting: det å reise var livet, fortalte pastor Daniel Lund, som ledet begravelsen.

Ord betyr noe

Pastoren startet med å snakke om hvordan vi ofte sier at ord blir fattige, når noe tragisk skjer.

– Men den siste uka har vist oss at ord har en verdi, og der ordene ikke strekker til alene, kan handling og fellesskap utfylle. Slik som familie, venner og lokalsamfunn har stått sammen, er bare fantastisk. Og det å se hvordan ungdommer holder sammen i sorg, er et forbilde for oss alle. Ord er ikke fattig. Fortsett å se hverandre og ta vare på hverandre i ukene som kommer, sa en tydelig beveget Lund.


Les venninnas dikt til Benedikte

Den siste sommerdagen

Da venninna fikk høre om Benediktes død satte hun seg ned og skrev et dikt til henne.

 

Pappajente

Benedikte Hyld Mella ble født 1. februar 1997, på en dag som var så stormfull at ingen fly verken kunne lette eller lande. Som den mellomste i en søskenflokk på tre, ble 22-åringen beskrevet som en snill og artig søster, og en som elsket å være sammen med familien. Særlig godt trivdes hun når hun fikk være midtpunkt.

Hun var en pappajente, som helt fra hun var liten likte fart og spenning. Turer med pappa Vidar på firehjuling gikk hun ikke av veien for, selv om hun ikke rakk å skifte og ta av finkjolen først.

Mange drømmer

På skolen trivdes hun fra første dag og hun hadde alltid venner rundt seg. Benedikte trengte ikke å gå på SFO etter skoletid, fordi hun hadde bestemor og bestefar i nabohuset som hun kunne gå til. Benedikte var en aktiv jente som både spilte fotball, håndball og gikk på svømming. Hun var med på barnesamlingene på Betesda, hvor hun etter hvert ledet samlingene for de andre barna. Hun hadde mange drømmer allerede som liten, blant annet drømte hun om hest, men det ble kurert etter en tur i stallen til ei venninne. Hun turte nemlig ikke å ri.

Scooterkjøring på hytta var noe hun elsket, og en gang ble hun og og venninna observert på en miniscooter på tur til Bollo. Storebror Aleksander husker særlig fisketurene til Martinvannet om vinteren, hvor de akte og lekte sammen. Kristoffer hadde verdens beste storesøster.

– Søsken og søskenbarn beskriver Benedikte som en stor gledesspreder, hun var en som sprudlet over av liv og energi, hun var full av artige påfunn og artige ideer, hun hadde evnen til å få opp humøret til dem hun hadde rundt seg, sa pastor Lund.

Elvebakken kirke var fullsatt under 22-åringens begravelse.  Foto: Hanne Larsen

 

Pensjonisttur til Israel

Benedikte fikk og oppleve å bli tante til Emilie for seks år siden, og i august kom lille Einar til verden. Det å bli tante var noe hun syntes var stort, og hun benyttet enhver anledning til å være sammen med dem.

– Besteforeldre på begge sider har alltid hatt en spesiell plass i Benediktes liv. Som barnevakt, sammen på turer, eller bare et sted å rømme til om hun ikke var blid på mamma og pappa. Sammen med «far» Kjell, fikk hun en guida tur til Israel. Hun var den eneste under pensjonistalder, men hun koste seg likevel, og sammen med «far» hadde hun nye planer klare for denne høsten, sa Lund.

Benedikte viste tidlig interesse for å reise og allerede på ungdomsskolen skal hun til farens store fortvilelse, ha bestemt seg for at hun skulle et år til USA som utvekslingselev, når hun begynte på videregående. Som sagt så gjort, og etter første året på videregående dro hun til Vancouver i Canada for å gå på High school. Her benyttet hun og anledning til å ta sertifikat.

– Første prøvetime var selve oppkjøringen og det endte med stryk. Hun kunne nemlig ikke rygge, sa pastor Lund, som kunne forsikre om at lappen kom i boks ganske raskt likevel.

Sommerjobb

Benedikte var bare 14 år da hun fikk sin første sommerjobb. Det var på Betania i såkalt grønn sektor, der jobben bestod i å luke og klippe gress. Bare 16 år gikk hun over i jobb på Furuly i pleie, og siden har Furuly vært 22-åringens arbeidsplass. Som en kollega på Betania sa det under en tale i kirka onsdag:

«Jeg tror Benediktes viktigste motivasjon for å jobbe så mye, var det å spare penger til neste reise».

Samtidig ble det understreket at Benedikte hadde en stor omsorgsevne og at hun alltid spredte glede på arbeidsplassen, både til beboere og kolleger.

Sommeren 2015 ble hun kjærest med Robin, sammen hadde de mange fine opplevelser, blant annet fikk de mange fine reiser ilag.

– Skulle jeg fortalt alt familie, venner og kjærest har opplevd med Benedikte og beskrevet hennes mange sider, måtte vi ha skrevet en bok, sa Lund.

Nydelige duetter

Pastoren kom til sist innom den ulykksalige ulykken, som krevde seks unge menneskeliv, før han sa om unge Benediktes liv og død:

– Det var storm da hun ble født og det opplevdes som en storm da hun så tragisk omkom i en ulykke forrige lørdag. Benedikte minnes som en fantastisk datter, søster, kusine, tante, barnebarn, kjærest og venn. Benedikte ble 22 år gammel. Vi lyser fred over Benediktes minne.

Under seremonien ble det sunget to nydelige duetter av Astrid Helen Mella og Julie Andreassen, med Nina Veshovda på piano. Den første var «Gje meg handa di, ven», før «Amazing grace» ble sunget før kista ble båret ut.


 

Onsdag klokka 11 ble Kine Johnsen begravet fra Alta kirke. Familien ønsket ikke at media var tilstede.