Tente lys og la ned blomster for de omkomne

Sørgende altaværinger samlet seg søndag kveld i Nordlyskatedralen for å tenne lys, legge ned blomster og minnes de seks omkomne i helikopterulykken.

MINNESTUND: Hjelpeapparatet var parat til støtte for flere hundre mennesker som var innom minnestunden. Blomster var lagt ned på utsiden.   Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

nyheter

Frp-politiker Ronny Berg mistet sin eldste sønn Kevin og en niese i helikopterulykken lørdag, som i alt kostet seks mennesker livet.

– Livet er så jævla urettferdig. Masse flott ungdom som hadde hele livet sitt foran seg, og nå er dem borte, skriver Berg i et innlegg på Facebook søndag.


Mistet sønn og niese i ulykken

Tidligere varaordfører og Frp-politiker Ronny Berg mistet sønn og niese i helikopterulykken.

 

Fem av de omkomne var unge mennesker i 20-årene fra Alta. Også den svenske piloten omkom i ulykken.

– Vi får leite etter styrken sammen, når livet føles rasert og helt tomt, skriver Berg, som er sentralstyremedlem i Frp og gruppestyreleder for Frp i kommunestyregruppa i Alta.


– Det finnes ikke ord

Høstsprellstaben samlet seg til minnestund 

 

På grunn av situasjonen og av respekt for de pårørende besluttet de politiske partiene i Alta på et fellesmøte søndag å stanse all valgkamp framover.

– Dyp sorg

Alta er en by i dyp sorg, sier Alta-ordfører Monica Nielsen til NTB.

– Dette er unge mennesker som er helt i begynnelsen av voksenlivet. Hele Alta-samfunnet bærer preg av dette, og vi gjør alt vi kan for å hjelpe dem som er berørte av dette, sier ordføreren.


– Takk til alle som tok så godt vare på hverandre

Inviterer til åpen kirke i ettermiddag.

 

Lørdag kveld ble det satt ned et kriseteam i kommunen.

Ulykken skjedde lørdag ettermiddag i forbindelse med Høstsprell-festivalen i Alta. Der fikk deltakerne tilbud om helikopterturer til 500 kroner per person for å se området fra lufta.


Dempet stemning under gudstjeneste

Gudstjenesten søndag formiddag var sterkt preget av den grusomme helikopterulykken.

 

Ulykken førte til at resten av festivalen ble avlyst, og søndag ble alle medvirkende invitert til en minneseremoni.

– Veldig mange kjenner de omkomne, sier festivalsjef Stig Anton Eliassen til NTB.

Festivalarrangør Alta Event sier det nå er slutt på å tilby guidede helikopterturer for festivaldeltakere, melder NRK.

Etterforskning i gang

Etterforskere fra både Statens havarikommisjon og Kripos ankom søndag Alta og startet undersøkelser på åstedet sammen med lokalt politi for å finne årsaken til den tragiske ulykken.


 

Havarikommisjonens direktør William J. Bertheussen sier til Altaposten at undersøkelsene kommer til å ta tid. Etterforskningen skal styrkes med ytterligere tre eller fire personer mandag.

KRIPOS TIL STEDET: To kripos-betjenter og to tilhørende lokalt politi tok seg på ettermiddagen opp til ulykkesstedet. Sivilforsvaret satte i løpet av lørdagen opp et telt, hvor undersøkelser kan foregå skjermet for vær og vind.  Foto: Tom Skoglund

 

Også flyprodusenten Airbus Helicopters og den franske havarikommisjonen vil mandag sende folk til Alta.

Luftfartstilsynet og politiet nedla søndag fly- og ferdselsforbud i området der helikopterulykken skjedde.

– Ingen nødmelding

På en pressekonferanse søndag ettermiddag var lensmann Øyvind Lorentzen i Alta sparsom med detaljer om hva som kan ha vært årsaken til ulykken, men sier at det så vidt ham bekjent ikke ble sendt ut noen nødmelding fra helikopteret.

Parallelt med undersøkelsen på ulykkesstedet jobber politiet med taktisk etterforskning som vitneavhør og sikring av tekniske spor. I tillegg har politiet utvidet søkeområdet for å lete etter gjenstander som kan ha falt fra helikopteret.

VRAKET: Helikopteret ligger i fjellsiden overfor Kvenvikvannet. Området rundt vraket er preget av at det har vært høy varmeutvikling.  Foto: Tom Skoglund

 

– Vi vil ikke låse oss til én teori, men går bredt ut for å være helt sikre på at vi ikke overser noe, sier Lorentzen til NTB.


Kartlegger spor som kan kaste lys over ulykken

Lensmann Øyvind Lorentzen ber om hjelp til å kartlegge elektroniske spor.

 

Kom fra inspeksjon

Selskapet Helitrans, som eier ulykkeshelikopteret, opplyste søndag at det setter alle sine 25 helikoptre midlertidig på bakken.

– Dette er ikke på grunn av mistanke om teknisk feil på helikoptertypen, men av hensyn til de pårørende og våre egne ansatte, skriver selskapet på Facebook.

– Helitrans ønsker å opplyse om at ulykkeshelikopteret kom fra en ordinær 100-timersinspeksjon, uten funn av feil eller mangler ved helikopteret, heter det videre.


 

Til Dagbladet opplyser leder Richard A. Simonsen at selskapet har opprettet et kriseteam for å ivareta pilotens kolleger.

Ulykkeshelikopteret var splitter nytt og av typen Airbus H125, tidligere kjent som Eurocopter AS350.

Nødetatene fikk melding om ulykken ved 17-tiden lørdag. Halvannen time senere ble det bekreftet at fire av de seks om bord hadde omkommet. En person ble fløyet til sykehus, men døde som følge av skadene. En savnet person ble bekreftet omkommet ved 20.30-tiden.

(©NTB)