Bilal (20) fikk 124 kilos monsterkveite på kroken: – Jeg skjønte at det måtte være svært!

Den erfarne fiskeguiden satte ny pers på storhavet utenfor Hasvik. Like etter doblet han rekorden sin.

GIGANT: Bilal Saab blir for en smågutt å regne der han plasker bak kveita. 209 centimeter målte beistet.  Foto: Bilal Saab / Rickard Hansson

nyheter

Med anslagsvis godt over tusen timer bak seg med fiskeutstyr i handa, er Bilal Saab godt vant med å trekke opp fisk som veier både 30 og 40 kilo. Men onsdag ettermiddag var det helt vilt for 20-åringen og følget hans sin del.

– Jeg og familien i Big Fish Adventure hadde tirsdag middag med ei gruppe som bor inne hos onkelen min, på nabocampen Hasfjord Villmarksopplevelser. Sammen bestemte vi oss for å dra ut alle sammen, og være på havet hele dagen, forteller han.

Satte pers

Onsdagen ble raskt knallbra for Saab og gruppas del. Syv kveiter over 20 kilo, den største like under 60, ble hentet opp til havoverflata før de ble sluppet ut igjen. Torsk opp mot 20 kilo og en god del «småsei» på seks-syv kilo beit og på.

– Største fisken jeg har tatt før denne turen var 50 kilo. Og det var jeg som tok den på 60, så jeg var godt fornøyd med fisket, forteller Bilal.

Men det skulle vise seg å være småfisk de hentet opp først på dagen.

Alvorlig røsk

For ikke lenge før de hadde bestemt seg for å snu inn, ble det plutselig action for Bilals del.

– Det røsket alvorlig i min stang. Så ble det helt stille. Bom stopp. Jeg tror jeg sto i fem minutter og røsket og dro, helt sikker på at fisken jeg hadde på hadde kveilet seg fast i noe på bunnen. Men så plutselig begynte det å sige oppover og da skjønte jeg at dette måtte være noe skikkelig svært.

Iherdig jobb

Et møysommelig arbeid med å få monsteret opp fra bunnen tok til. I rundt en halvtime jobbet 20-åringen iherdig for å få opp giganten.

– Flere tusen stangtimer ble samlet opp i denne halvtimen. Jeg så hele fiskelivet i reprise. Og da den kom opp til overflata, det var bare helt sykt å oppleve.

De fikk fisken opp til båten. For å holde kveita inntil båten mens målingen skulle gjøres måtte en real kveitekrok settes i underkjeven.

– Bestekompisen min skulle gjøre dette. Da jeg skulle hjelpe til røsket jeg ei flenge i langfingeren. Måtte sy fem sting på onsdagskvelden, forteller Saab.

Catch and release

Men de fikk sikret kveita og hadde den liggende i vannskorpa for bilder og måling.

– 209 centimeter ble den målt til. Det skulle bli 123,7 kilo i henhold til alle tabeller. Helt utrolig.

Men for de som måtte tro at storfisken ble hentet på land, kan Saab berolige:

– Vi slapp denne ut. Jeg tar ikke kveite selv, og i alle fall ikke en på over to meter. I guidebåten vår i år har vi hatt cirka 190 kveiter. 11 av dem har blitt tatt med hjem, fordi de har vært for skadd til å slippes ut.

– Grunnen til at jeg er så opptatt av dette er at jeg potensielt skal leve på dette i 40 år framover. Da er det viktig å ta vare på bestanden, sier han.

Utrolig gøy

For Saabs del er opplevelsen med å fange storfisken viktigere enn å fylle fryseren til randen.

– Ja, det er utrolig gøy når man får noe stort, og dette var jo bare helt vanvittig. Første fisken jeg har fått som veier mer enn meg selv, sier han og ler.

– Jeg tok jo som sagt ny rekord, og dobla den like etterpå. Dette ble en helt vanvittig syk dag. Helt sykt, sier han.

17-åring tok storfisk

Den erfarne fiskeren understreker at man på ingen måte må være noen «superfisker» for å få sværinger.

– For to og en halv uke siden var jeg guide da en gutt på 17 år fra Tsjekkia fikk en kveite på 190 centimeter. Han og faren sto der og var på gråten da fisken kom opp. Det er så mye følelser man får oppleve på slike turer. Helt rått.