– Jeg blir gjerne forsker, sier tiåringen Nore Bjørkli Sara.

Han er en av 17 unge elever fra 10 til 12 år som denne uken har deltatt på sommerskole for unge forskere på Elvebakken skole.

– Morsom uke

Tekna er fagforeningen for holdere av mastergrad innen teknologi, realfag eller naturvitenskap, og samarbeider med Forskerfabrikken og First Lego League for å vekke barn og unges nysgjerrighet for teknologi og realfag.

– Dette er et forskerkurs i regi av Tekna Finnmark, som håper flere unge vil satse på realfag, sier lærerstudent Tora Paulsen, som sammen Ann Therese Hansten har lært bort masse spennende forskningsoppgaver som elevene har fått ta del i.

Torsdag var et av målene å lære byggkonstruksjon – med  marshmallows.

– Oppgaven er en konkurranse om å bygge det høyeste tårnet. Alle oppgavene vi har er morsomme og lærerike. Denne uken har elevene blant annet forsket på smak, strøm og lufttrykk. Noen av oppgavene har vært å bygge popkornmaskiner og ulike raketter, sier Paulsen.

– Lært masse

– Dette er jo veldig moro, sier 10 år gamle Kajsa Martinsen, som sammen med forskerkompisene Rasmus Arntsen Haugen og Michael Emil Kristiansen  som klarte å bygge et 75 cm høyt marshmallows-tårn torsdag formiddag.

– Hva er det som er så morsomt med å forske?

– Det er lærerikt og vi lærer masse spennende som er nytt og spennende, sier Rasmus Arntsen Haugen, mens lærer Ann Therese Hansten måler høyden på tårnet som må stå i minst 15 sekunder for å bli godkjent.

– Ja, det står, smiler de unge forskerne som ser spent bort på om de andre elevene klarte oppgaven.

– Peneste tårnet

Tiåringene Nore Bjørkli Sara, Tobias Nylund, Viggo Kristian Thomas Eriksen og Amund Heitmann Pedersen satte også stor pris på å få delta på forskerkurset.

– Det er morsomt å være her fordi vi får gjøre masse eksperimenter, sier Tobias.

Han og forskerkompisene klarte ikke å bygge det høyeste tårnet under konkurransen, men det syntes de ikke gjorde noe som helst.

– Vi hadde det fineste tårnet, og det teller også litt, ler guttene som sier de har lært masse spennende.

– Vi har lært om hva som skaper ulike smaker og at stankelbein har øynene på ryggen. Dette har vært så moro at jeg vil gjerne blir forsker når jeg blir stor, smiler Nore Bjørkli Sara som pent ber lagkompisene om ikke å spise av marshmallows-tårnet.