– Den siste bakken opp til sentrum var en skikkelig «leg killer», sier pappa Tor-André, da han og Sander Andreassen (15) sammen med Petter Folvik (15) parkerer sykkelen ved Scandic Alta.

Sander er født med ryggmargsbrokk, men det forhindrer han ikke fra å sykle Norge på langs, med armene! Ruten går fra Nordkapp til Hurdal.

På parkeringsplassen står allerede mamma Gunn Mariann og søsknene Felix og Jenny og stråler av glede når trioen ruller inn.

Sykler for en god sak

Det er ikke første gang Sander har satt seg et «umulig» mål.

For ett år siden ville han nå toppen av fjellet Bitihorn i Jotunheimen. Slik gikk det dessverre ikke, og familien måtte avbryte da vogna Sander satt i ble for vanskelig å ta med seg den siste strekningen.

Men de ga ikke opp så lett.

Etter et år med planlegging er 15-åringen sammen med klassekameraten Petter og pappa Tor-André klare for den 270 mil lange reisen hjem til Rustad i Hurdal kommune.

– Noen mener vi er sprø, men vi gjør dette for å sette fokus på Handikappede Barns Foreldreforening (HBF) og vise at alt er mulig når man setter seg mål. Og selv om man har en alvorlig funksjonshemming, så kan man få til utrolig mye. Det er bare å prøve.

– Det er ikke at vi er unike foreldre, fordi det finnes det mange av der ute. Men vi synes det er ålreit å gjøre en greie ut av det og være et forbilde. Vise at det går an, sier Tor-André.

PITSTOP: Sander Andreassen har sittet i rullestol hele livet. Men det er ingen hindring, mener han. Her med pappa Tor-André og kompis Petter Folvik i Alta. Foto: Bjarne Krogstad

Godt vant med sykkel

Det er nå cirka to år siden Sander fikk den spesiallagde sykkelen. Siden den gang har han bare blitt mer glad i å sykle. Han har til og med vært med på parastyrkeprøven som går mellom Eidsvoll og Oslo.

– Det hele startet med at jeg fikk sykkelen. Jeg var ikke særlig «fan» av det før det, skratter Sander.

– For Sander betyr sykkelen at han kan være mer selvstendig. Jeg håper at interessen holder seg videre, sier pappa Tor-André.

I NORDLYSBYEN: Her ankommer Tor-André, Sander og Petter Alta. Foto: Bjarne Krogstad

Gleder seg

Turen har så vidt startet for trioen som la ut fra Nordkapp søndag 1. juli. Går alt etter planen vil de bruke 30 dager på reisen hjem. Det kommer til å by på veldig mange spennende opplevelser, men også noen utfordringer.

– Jeg har aldri vært lengre nord enn Trondheim. Å oppleve hele Norge på denne måten blir kjempespennende, sier Sander.

– Vi har vært ekstremt heldige med starten. Vi var litt bekymret da vi sto på Nordkapp vandrerhjem søndag morgen og det blåste 16 sekundmeter, men det gikk greit, selv om det var tøft, sier Tor-André.

– Stoppet i Olderfjorden er det vakreste vi har sett så langt. Ekstra kult var det å se spekkhoggere i fjorden, sier han med et smil.

Men på grunn av ryggmargsskaden må det tas noen forbehold under turen.

– Vi er avhengige av fasiliteter som passer seg. Sander har et par ting han må gjøre på onsdag og søndag som krever et par timer på badet, så de dagene må vi ta det rolig.

– I tillegg legger vi inn en hviledag på søndag. Samtidig er det viktig å huske på at man reiser med to femtenåringer. Ut over det er det eneste som kan stanse oss at sykkelen til Sander ryker eller det skjer noe medisinsk. Sikkerheten til guttene setter vi høyt, sier Tor-André.

GODT PLANLAGT: Slik er ruten familien Andreassen legger opp til. Foto: Privat
  • Familien har valgt å kalle prosjektet Tour de Sander og legger ut oppdateringer fra turen på sin egen Facebook-side med det samme navnet.