Slektas forfar het Ole Mathias Rasmussen, og bodde i det som i dag er Leirbakkveien på Kronstad. Ole Mathias hadde 13 barn fordelt på 2 ekteskap, etter at hans første kone døde fra ham. I tillegg hadde han 1 barn som tragisk nok gikk tidlig bort.

Tid til å prate

Til lørdagens festmiddag møtte det fram flere enn 200 personer, til sosialt lag etter ei helg krydret med blant annet kirkegårdsvandring og grilling på Lathari.

Inger Myrseth og Leif Rasmussen er søskenbarn. Inger bor i Sande i Vestfold, og Leif i Alta i Finnmark. Foto: Arne Hauge

– Vi la opp til en passelig mengde aktiviteter. Det viktigste var å treffes og ha tid til å prate sammen, sier Leif Rasmussen, toastmaster for slektstreffet. Leif sier han var trygg på at mange ville stille, slekta Rasmussen og dens mange forgreninger har alltid hatt et veldig godt samhold, sier han.

Hjem hver sommer

– Det er rart å tenke på, sier Inger Myrseth fra Sande i Vestfold, – at enkeltpersoner kan gi opphav til en så stor flokk. Det var fint å kunne møtes, og vi har mimret masse, sier Inger, selv født og oppvokst i Alta inntil hun som 19-åring flyttet hjemmefra. I alle år da foreldrene ennå levde, dro hun hver sommer nordover. En laksefiskende mann ga henne fullt tilslag i den prioriteringen.

– Jeg er enebarn, og da betyr familien og slekta ekstra mye, sier Inger, som til slektstreffet hadde med seg sin datter og sitt barnebarn.

Mange navn

Leif sier at han og Inger er søskenbarn. Fedrene deres var søsken, og tilhørte Ole Mathias sitt andre kulll. Der var det 4 barn, og totalt teller slekta i skrivende stund 46 barnebarn etter Ole Mathias.

Naturligvis har mange giftet seg til nye navn, blant annet lever forfarens gener videre i familiene Opgård, Arnesen, Thomassen, Suhr og flere andre.

– Hele Suhr-byen på Kronstad er søskenbarn, og mange Opgård i Tverrelvdalen er etterkommere etter farfaren vår, sier Leif.

Også for de unge

Ole Mathias døde i 1943, etter nær 30 år sammen med Ingrid Berntine, Ingers bestemor.

– Hun var et varmt og godt menneske, og tok godt vare på hans barn også fra det første ekteskapet, sier Inger.

– Slike slektstreff er viktig også for de unge. De får anledning til å knytte familiesamhold og tilhørighet, bekrefter hun.