Luftambulansesaken: Ap mener det er mer aktuelt med ny anbudsrunde

Nye opplysninger er i ferd med å snu partiet.

Illustrasjonsfoto.  Foto: Arkiv: Eivind Bø

nyheter

Stortinget skal torsdag ettermiddag avgjøre hvilken instruks de vil gi helseminister Bent Høie (H) for å sikre den livsviktige tjenesten i nord. SV har lagt fram et forslag om sterk kritikk, et såkalt daddelvedtak, mot Høie. Det kommer Arbeiderpartiet ikke til å støtte, opplyser Ingvild Kjerkol (Ap).

– Det som er viktig er å gjenopprette tryggheten for liv og helse og sikre en varig løsning. Hvis ikke Høie gjør det, diskuterer vi ikke lenger daddelvedtak, men mistillit, sier Kjerkol til NTB.

Forhandler fortsatt

Det er lagt fram flere forslag til saken, i tillegg til innstillingen fra helsekomiteen som kom i forrige uke, uten at opposisjonen da hadde klart å samle seg om en instruks til Høie. Ifølge Kjerkol forhandles det fortsatt mellom partiene torsdag formiddag.

– Det å løse denne krisen krever initiativ, verktøy og skreddersøm. Det sitter ikke Stortinget på. Ap ønsker en instruks om at statsråden løser dette, men uten å låse ham til ett handlingsalternativ, sier Kjerkol.

Samtidig gjør hun det klart at hun mener det er mye som taler for en ny anbudskonkurranse.

Fellesforslag

Torsdag formiddag fremmet Senterpartiet, SV og Rødt et felles forslag med mål å samle opposisjonen. «Stortinget ber regjeringen sikre videreføring av dagens personell i luftambulansetjenesten med deres kompetanse og erfaring, enten gjennom forhandlinger med operatør, gjennom ny anbudsrunde med krav om virksomhetsoverdragelse etter arbeidsmiljølovens bestemmelser eller på annen egnet måte.», heter det i forslaget.

– Et slikt flertallsforslag i Stortinget i dag vil være svært viktig, og et tydelig signal til regjeringen om å ta ansvar, sikre beredskapen og hindre kompetanseflukt fra tjenesten, sier Kjersti Toppe (Sp).

Virksomhetsoverdragelse

Så sent som onsdag fikk de folkevalgte omsider se de juridiske vurderingene som Luftambulansetjenesten har fått gjort om spørsmålet om virksomhetsoverdragelse.

Kjerkol mener opplysningene er oppsiktsvekkende. Helseforetaket sier nå det bare har fått muntlige råd om at det ikke ville være mulig å ha en virksomhetsoverdragelse, på grunn av EØS-reglene. Først i vår, mens tjenesten var i krise, bestilte den en juridisk vurdering fra et advokatfirma.

I vurderingen går det fram at dersom videreføring av kompetanse er avgjørende, taler det for en virksomhetsoverdragelse.

– Det viser at det er fullt mulig å kreve virksomhetsoverdragelse. Det burde vært gjort. For Ap er det å sikre personellet avgjørende, for det er menneskene og kompetansen som utgjør kvaliteten på tjenesten, sier hun.

Konflikten om luftambulansetjenesten har pågått siden i slutten av april, og flere av ambulanseflyene har i perioder blitt satt på bakken som følge av at selskapet Lufttransport ikke klarer å drifte tjenesten de siste 14 månedene som gjenstår av kontrakten. Den tilspissede konflikten dreier seg om hva som skal skje med pilotene som i dag er ansatt i selskapet Lufttransport når Babcock tar over anbudet for luftambulansetjenesten fra 1. juli 2019.

(©NTB)