Unormalt høy middeltemperatur har ført til ødeleggelser på flere bygg på Svalbard, og regjeringen har fått sin første klimaregning.

Servicebygget i Ny-Ålesund har fått kraftige sprekker, og både gulv og vegger er ødelagt. Permafrosten under bygget smelter og fundamenteringen må gjøres på nytt, skriver Klassekampen. Også inngangen til frøhvelvet i Longyearbyen har fått skader, mens sysselmannsgården, bergmesterboligen og hotellet Funken Lodge allerede har fått nytt fundament, skriver avisen.

I regjeringens reviderte budsjett har de satt av 148 millioner kroner ekstra til boligbygging og infrastruktur på Svalbard. Regjeringen foreslår å bruke 25 millioner kroner for å reparere Servicebygget.

– Klimaendringene vil føre til økte utgifter i årene som kommer. Skadene vi nå̊ skal reparere, er tidlige eksempler på utfordringer som vil komme, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) til avisen.

De siste 90 månedene har Svalbard hatt en middeltemperatur som er over normalen, og Elvestuen understreker at det haster med å få på plass internasjonale avtaler for å nå togradersmålet:

– Om vi ikke lykkes med klimapolitikken, vil vi få̊ enorme kostnader som følge av smelting, og andre negative effekter av oppvarming. (©NTB)