– Erna må lytte til finnmarkingene

– Bygger ikke sterke regioner med makt.

ENIGE: Både Ap-leder Jonas Gahr Støre og SV-leder Audun Lysbakken mener vedtaket om sammenslåing i nord må reverseres.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

nyheter

Partilederne i SV og Arbeiderpartiet er krystallklare på at sammenslåingen av Troms og Finnmark må reverseres etter folkeavstemningen.

–  Folket i Finnmark har sagt rungende nei til sammenslåing, og nå må Erna Solberg og regjeringen lytte, fastslår SV-leder Audun Lysbakken overfor Altaposten.

Han forklarer at SV stemte mot reformen, fordi en må ha folk med på laget når en skal gjøre endringer. Resultatet av folkeavstemmingen viser at det ikke er tilfelle, hevder Lysbakken.

– Nå må vedtaket omgjøres. Tar ikke regjeringen og KrF til vettet må saken opp i Stortinget på nytt, for en bygger ikke sterke regioner med tvang og makt, fastslår han.

Arbeiderpartiet oppfordrer også Høyre, Frp, Venstre og KrF til å omgjøre vedtaket om å tvangssammenslåing.

– Det var et feilgrep å slå sammen de to nordligste fylkene med tvang. Med store avstander og den spesielle beliggenheten som Norges grenseområde i nordøst, er det viktig å sikre Finnmarks posisjon og myndighet, heter det i en pressemelding fra partileder Jonas Gahr Støre.

Det holder at ett parti snur i saken, påpeker han

– Hvis ett eller flere av partiene som har vedtatt tvangssammenslåingen, Frp, Høyre, KrF og Venstre, endrer syn, vil det være flertall for å beholde Finnmark som egen region, slik folk i Finnmark tydelig har sagt at de ønsker, fastslår Gahr Støre.