– Ligger ikke godt an

Har best sjanse om mange partier kommer over sperregrensen.

Ole David Østli.  Foto: Jarle Mjøen

nyheter

Altapostens valgekspert Ole David Østli viser til at Kirsti Bergstø har sikret fremgang på tre-fire prosent siden siste stortingsvalg:

–  Kirsti Bergstø har de siste fire årene vært innvalgt på Stortinget for SV og Finnmark. SV har en fremgang på 3-4 prosent i fylket, så man skulle kanskje tro at dette var et sikkert mandat. Men stortingsplassen fra 2013 var et utjevningsmandat, så det er slett ikke sikkert at hun får fornyet tilliten fra hjemfylket.

–  Det ene som kan gi SV utjevning er om Ap ikke greier å beholde sitt andre mandat. Da vil alle de fire store partiene få distriktsmandat. Riktig nok ligger Ap da nærmest, men det kan godt hende Ap bruker opp sine utjevningsmandater før turen kommer til Finnmark, og det vil bane vei for SV.  Likedan er det om distriktsmandatet glipper for Høyre. SV er da avhengig av at Høyre ikke blir tildelt utjevning i det hele tatt.  Et MDG og/eller Venstre over sperregrensen øker sannsynligheten for at partiene Ap, Høyre og Sp har fått sitt før utjevningsmandatene skal deles ut.

– Kirsti Bergstø har altså best sjanse hvis 1) mange partier kommer over sperregrensen og 2) Frp er blant de tre største partiene eller andremandatet glipper for Ap.