– Flomtopp om en uke

Varmegrader gjør at elvene stiger betydelig på kort tid.

FRÆR I ELVA: Tverrelva rant friskt i går kveld, men i løpet av en uke blir Altaelva stor, opp mot 6-700 kubikk.   Foto: Rolf Edmund Lund

nyheter

Dette bildet er fra Tverrelva tirsdag kveld, men de store mengdene kommer i Altaelva i uka som kommer.

– Vi har fått en prognose på vannføringa i Altaelva de neste dagene. I løpet av førstkommende uke vil den nå opp mot 6-700 kubikk per sekund, sier Tor-Erland Nilsen i Alta Laksefiskeri interessentskap

Statkraft forventer at det varme været fører til økende tilsig til Virdnejavre, og ettersom magasinet nærmer seg toppnivået, vil det stadig tappes mer. Vannføringen kan påregnes å øke fra full driftsvannføring på ca 100 m3/s slik det er nå, til opp mot 600-700 m3/s i løpet av førstkommende uke.

– Vi starter sannsynligvis forsiktig tapping fra og med i dag, men ut fra prognosene vil det ennå kanskje ta en uke før flomtoppen kommer. Dermed blir det neppe full flomvannføring i helgen, men dette er usikkert, heter det i rapporten fra Statkraft.

Tor Erland Nilsen ber folk følge med.

– Det er selvfølgelig viktig å følge med båter som er satt ut og campingvogner som er langs elva, sier Nilsen til Altaposten.

Nå kommer flommen

Ikke la campingvogna stå i elva uten oppsyn.