Det var under samlingen sist uke, for første gang på fem år, flysykepleiere fra det ganske land samlet seg i Alta for fagseminar.

– Vi er jo ikke så mange flysykepleiere i Norge. Det er vel ikke mer enn litt over 100 stykker alt i alt. Og vi var om lag seksti stykker samlet i Alta. Flest aktive flysykepleiere, men også ledere og administratorer for tjenesten, sier flysykepleier Bjørn Bjerkan i en pressemelding.

– Vi traff midt i blinken med programmet. Tilbakemeldingene fra deltakerne har vært entydig positive. Vi er rett og slett litt stolte av at vi fikk dette til så bra som vi gjorde, og at alle vi har snakket med har vært fornøyde og fortalt oss at «Dæven, det her var bra!», legger avdelingsleder Stig Aksel Opgård ved luftambulansen i Alta til.

(f.v:) Bjørn Bjerkan og Stig Aksel Opgård flysykepleiereLuftambulanse Foto: Eivind Bø

Programmet var en god blanding av teoretiske innlegg og praktiske øvelser. For eksempel nasjonal standard for flysykepleiere, forberedelse og reaksjon på vanskelige og krevende oppdrag og hva forventer AMK-legen av flysykepleieren.

Flysykepleierne fikk i regi av Terje Lillegård, regional traumekoordinator i Helse Nord, også prøve seg på kirurgisk luftvei (nødtracheotomi). Det nevnes for sikkerhets skyld at det ble øvd på grisehalser.

– Det var vi her på basen i Alta som tok initiativ til denne samlingen. Vi mente at tiden var mer enn moden for å samles igjen, og det viste seg at hele flysykepleiermiljøet også var med på den ideen, sier Opgård.