– Når skal dere bli best?

– Ap er blitt kjempeflinke til å skyve saken foran seg, mener Trine Noodt (V).

– HVA HAR DERE GJORT?: Trine Noodt i Alta venstre mener Ap har hatt mulighetene, men ikke tatt dem.   Foto: Jarle Mjøen

nyheter

– Jeg ser at Arbeiderpartiet i Alta vil bli best i klassen på det samiske. Når skal de bli best? Det de er blitt veldig gode på er å skyve sakene foran seg, sier Noodt som svar til gårdagens uttalelse fra Ole Steinar Østlyngen i Alta arbeiderparti, om at «de vil bli best i klassen på det samiske i Finnmark».


– Skulle bare visst hvor mange som ringer oss

Alta arbeiderparti har som mål å bli best i Finnmark på samiske spørsmål.

Noodt ramser opp flere anledninger der Arbeiderpartiet kunne gjort noe for å bli best.

– Staten har overført mer penger for at vi skal kunne opprette flere samiske barnehageplasser, vi har hatt flere forslag til løsninger som ville gått gjennom i kommunestyret hvis Ap hadde støttet dem, vi har kunnet omfordele plasser ute i barnehagene og den samiske barnehagen har sagt at «vi er klare til å utvide hvis dere støtter oss». De har hatt alle muligheter, men ikke grepet noen av dem,sier Noodt.

– Hva gjorde Venstre da dere satt i posisjon?

– Vi fremmet forslag på forslag, men vi er avhengig av støtte fra mange nok partier og det fikk vi ikke. Jeg føler heller ikke at vi fikk drahjelp fra administrasjonen i forhold til omrokkeringer ved barnehageopptaket. Så jeg føler vi har jobbet i motvind, sier Noodt.


– Har Alta råd til å la være?

Mener Alta risikerer omdømmetap ved å ignorere sin egen urbefolkning.

Noodts allierte fra forrige periode i Alta-politikken, Frps Ronny Berg, har sittet i det samme NOU-utvalget som blant annet tidligere Tromsø-ordfører, Jens Johan Hjort. Rapporten heter Hjertespråket og målet er å finne tiltak som ivaretar og styrker samisk språk og kultur. I rapporten foreslås det blant annet å lovfeste retten til samiske barnehageplasser og at kommunen skal ta sitt ansvar i så måte.

Berg har nylig sagt til Altaposten at han forventer at rapporten vil få ringvirkninger.

– Hvis ikke hadde man ikke behøvd å opprette utvalget, sa han til Altaposten 13. oktober.

Sametingsråd Silje Muotka sier til Altaposten at hun er stolt over at Alta har hatt Ronny Berg med i NOU-utvalget.