– Skulle knuse og voldta familien til politiet

Altaværing dømt til ubetinget fengsel.

Illustrasjonsfoto.  Foto: Vidar Kristensen

nyheter

I en fersk dom fra Alta tingrett er en mann i slutten av 20-årene, bosatt i Alta, dømt til 25 dager i fengsel for vold og trusler mot offentlige tjenestemenn.

– Han satte seg kraftig til motverge, slik at flere politifolk måtte holde han fast. Han uttalte videre til betjent NN og politistudent NN at han skulle knuse trynet deres og at han skulle finne familien til politibetjenten og knuse og voldta dem, står det i tiltalen.

Hendelsen tok sted i Alta i januar i forbindelse med at politiet jaktet etter en navngitt person.

Tiltalte møtte og erkjente seg delvis skyldig.

– Utøvde makt

Mannen forklarte at de ble stoppet av politiet og ble stående å prate med betjentene, da de ikke fant den de lette etter. Når han så skulle ta seg en røyk, «hoppet» politiet på ham og la han i bakken. Mannen innrømmer å ha sagt og ting han ikke skulle ha sagt som følge av at han ble irritert, og beklager dette.

– Forsøkte å slå

Retten mottok forklaring fra de involverte betjentene, her kommer det frem at tiltalte var både aggressiv og voldelig.

– På bakgrunn av tiltaltes adferd forventet vitnet at tiltalte skulle slå ham. De la da tiltalte i bakken, og påsatte ham håndjern, forklarte politivitnet.

I politibilen eskalerte det.

– Under transporten satt politivitnet og politistudent NN på hver sin side av tiltalte. Tiltalte var da tett opp mot ansiktet til politistudent NN, og truet med å skade ham. Han truet også politivitnet med at han skulle leie en torpedo, knuse «trynet» hans, og voldta mora, kona og dattera. Videre forsøkte tiltalte å sparke politivitnet under inkvireringen, forklarte vitnet retten.

Ubetinget fengsel

Retten mener å ha funnet det bevist utover enhver rimelig og fornuftig tvil at tiltalte var klar over at hans handlinger var rettet mot politibetjentene, og at dette skjedde mens de utførte tjenestehandling. De påpeker at tiltalte har dermed handlet forsettlig.

Mannen i slutten av 20-årene dømmes til 25 dager i fengsel, med varetektsfradrag på to dager. Han ilegges ikke saksomkostninger.

Saken er ikke rettskraftig og kan ankes til lagmannsretten.