Mandag for halvannen uke siden kjørte Daniel Thomassen forbi akkurat idet en kvinne ble bøtelagt ved P3, i «parkeringsfella» like utenfor Kiwi og Biltema. Thomassen bet seg ikke videre merke i hendelsen, før han oppdaget at parkeringsbetjenten selv hadde parkert på en tilsynelatende lite hensynsfull måte, midt oppå hvitstreken, inne på parkeringsplassen.

– Da jeg så dette tenkte jeg på hun som ble bøtelagt, og tenkte «faen heller, det der er ikke rettferdig». På måten hun sprang inn virket det som at noe hastet veldig. Kanskje parkeringsvakta burde vært mer forståelsesfull for at hun kan ha hatt et ærend som haster?

Bør være godt eksempel

Bildet av den tilsynelatende feilparkerte parkeringsvaktbilen la han ut på facebook tirsdag.

– Får æ lov å gi han bot? kommenterte Thomassen til bildet.

– Bildet er jo i seg selv litt artig, det ser jo litt spesielt ut. Som jeg ser det opptar han minst tre plasser – sin egen, plassen bak og delvis også plassen ved siden av. Det er helt unødvendig, sier Thomassen, og peker på at det var lite biler og godt med plass til å manøvrere seg inn i parkeringslomma på riktig vis.

– Greit, det var lite biler og sånn sett var det neppe noe stort problem i seg selv. Men jeg mener at parkeringsvakter bør gå foran som et godt eksempel når det gjelder akkurat parkering. Det blir som å ta utrykningspolitiet for å kjøre på nedslitte dekk, det tar seg ikke særlig godt ut.

REAGERER: Daniel Thomassen. Foto: Privat

Thomassen understreker at han absolutt ikke er negativ til jobben parkeringsbetjentene gjør.

– Selv har jeg fått svi for feilparkering fire ganger. En av disse gangene var det snakk om et akutt behov for å komme meg på do, de øvrige gangene var parkeringsgebyret vel fortjent. I dag betaler jeg for parkeringa, det lønner seg ikke å droppe det. Og jobben parkeringsvaktene gjør har jeg respekt for, men da må de i det minste overholde parkeringsreglene selv, sier han.

Anbefaler ikke

Leder ved parkeringsseksjonen hos Alta kommune, Jon-Vegar Nilsen, har fått tilsendt bildet Thomassen tok av den tilsynelatende feilparkerte kommunale bilen. Han kan avkrefte at bilen er feilparkert – til tross for at det kan se slik ut.

– Bilen står på en offentlig parkeringsplass, og da sier forskriftene at parkeringen er lovlig så lenge alle fire hjul er innenfor oppmerkingslomma. Hjulene regnes å være innenfor så lenge det fortsatt er kontakt mellom dekk og hvit markeringsstripe – det må være synlig avstand mellom dekket og stripa før bilen står ulovlig parkert, påpeker Nilsen.

– Og ut fra hva jeg ser på bildet er det ikke avstand mellom dekk og stripe, ei heller på bakdekket vi så vidt skimter. Ut fra hva jeg kan se er dette lov, bilen står lovlig parkert og ville åpenbart ikke fått bot.

Ikke å anbefale

– Men du må være enig i at dette ikke er en spesielt pen og hensynsfull parkering?

– Jeg synes ikke dette er en fin måte å parkere bilen, nei. Her ble ingen «skadelidende» da det var få biler på parkeringsplassen. Men selv om parkeringen ikke er pen, så er den innenfor lovverket. Jeg er for ordens skyld enig med Thomassen hva angår at betjentene skal være et forbilde for andre trafikanter.

– Vil du anbefale andre å parkere slik?

– Nei, jeg vil ikke anbefale folk å parkere slik.

Egne regler

Nilsen understreker for ordens skyld at en slik parkering ville vært ulovlig på P5 (mellom Nordlysbadet og Altaposten-bygget), i parkeringshuset, utenfor universitetet og på andre private parkeringsplasser.

– Det er et skille mellom offentlige og «private» parkeringsplasser. På en parkeringsplass regulert etter privatrettslige forhold er det avtaleloven som legges til grunn, dermed er det grunneier eller de som eier parkeringsplassen som bestemmer. På de nevnte parkeringsplassene skal hele bilen innenfor parkeringslomma, påpeker han.

– Det blir endringer på dette i januar til neste år, men inntil da er det forskjellige regler som gjelder.