– En avtale mellom kommunene framstår som et tomt valgløfte, uten verdi, mener gruppeleder Fabrice Caline i Lopp Sp. Etter medlemsmøtet onsdag ble det klart at Loppa Sp sier klart nei til sammenslåing med Alta og Kvænangen. Den gode stemningen i formannskapet biter ikke på Caline.

Flest mulig stemmer

Nå håper partiet så mange som mulig engasjerer seg.

– Vi oppfordrer så mange som mulig å stemme ved folkeavstemningen 2 juni. Viktigheten av å stemme er stor, slik at vi får et riktig bilde av hva Loppas innbyggere egentlig vil. Det må en høy oppslutning til for at denne avstemningen skal ha noe verdi. Vi håper på et klart og tydelig flertall imot sammenslåingen – og da er det viktig at ikke folk tar for gitt at det blir et nei, men bruker stemmeretten sin, forteller han.

Bedre enn Alta

Partiet mener kommunen er godt skodd for framtida.

– Vi sier klart og tydelig nei fordi vi mener en sammenslåing vil gå utover distriktspolitikken. Det er klart at Øksfjord vil lide av å ligge så langt på utsiden av kommunesentrum. I Øksfjord og Loppa er vi også veldig gode på offentlige tjenester, som lege, helse og omsorg, mens Alta scorer lavere enn oss på dette, påpeker Caline. Han frykter også nye skolekutt. Allerede er antallet tatt ned fra åtte til tre.

– Tror folk virkelig vi får beholde våre tre skoler her? Nei, det kommer til å kuttes både der og i lærerstaben. Nei, vi vil ikke havne på altanivå, presiserer Caline.

Mister arbeidsplasser

Kommunen er den største arbeidsgiveren i Loppa og kommunesammenslåingen vil gå ut over arbeidsplasser, tror gruppelederen.

– I Loppa kommune er det jo kommunen som er den største arbeidsgiveren og det er jo lett å se at vi vil miste mange arbeidsplasser til Alta hvis vi slås sammen. Det er jo langt fra ønskelig fortsetter han.

Han klarer ikke å se mange gode argumenter for sammenslåing.

– Jeg savner rett og slett å høre gode argumenter, jeg ser egentlig bare ulemper ved dette. De eneste som jeg har hørt er positive, er folk fra Høyre som mener vi ikke har robuste nok tjenester i kommunen. Trur dem virkelig det blir lettere å få tak i fagfolk hvis man blir en ny kommune? Man håper liksom at alt som er galt plutselig skal bli bedre ved en sammenslåing. Jeg skjønner det ikke, sier Caline.

Valgløfter uten verdi

Caline har liten tro på at intensjonsavtale er oppskriften på en levedyktig fremtid. Han mener det er en avtale uten verdi.

– Hvis kommunesammenslåingen skulle gå gjennom, kommer et nytt styre som vil ha null eiefølelse for denne avtalen. Jeg ser mer på intensjonsavtalen som tomme valgløfter med liten verdi, avslutter han.