For første gang på tre år kan folk igjen komme til gudstjeneste på julaften uten strenge pandemibegrensninger.

Kirkene forventer flere besøkende i år.

– Vi forventer at det kommer mange folk denne julen. I fjor valgte domkirken i Tromsø å ha gudstjeneste ute. Det var mange folk som kom dit. Om alle disse kommer i år, da blir det mange. Jeg har merket at mange av mine ansatte er lettet over at vi endelig kan møtes igjen, sier biskop Olav Øygard i Nord Hålogaland bispedømme.

– Både i Norge og i resten av verden møter flere mennesker denne julehøytiden med større bekymringer og vanskeligere kår. Krigen i Ukraina skaper ringvirkninger vi også merker her hjemme, med høyere priser og dårligere råd, sier preses Olav Fykse Tveit i en pressemelding.

Gudstjenester i Alta:

KirkeTid
Nordlyskatedralen13.00, 14.30 og 16.00
Elvebakken kirke14.30 og 16.00
Alta kirke12.00
Kåfjord kirke14.00
Leirbotn kirke14.00
Rognsund kirke (musikkandakt)14.00
Rafsbotn kapell16.00
Talvik kirke16.00

– Vi har plass

I forberedelsene til årets høytid har kateket Oddhild Klevberg i Alta prøvd å huske tilbake til 2019.

– Det var rundt 300-350 på gudstjeneste på julaften. Det er veldig vanskelig å vite hvor mange som kommer. Vi håper ikke folk har vent seg av med å gå i kirka, vi har plass til de som vil komme, forsikrer hun.

Klevberg skal selv ha de to første gudstjenestene i Nordlyskatedralen, og er enig i at det er en spesiell stemning på julaften.

– Jeg skal snakke om Jesus. Og så har jeg tenkt å snakke om de menneskene som juleevangeliet forteller om, utenom Jesus. Uten eieren av stallen, uten gjeterne og englene, hadde ikke denne fortellingen vært kjent.

Lover varme kirker

I november ble det klart at kirkene i Oslo får en kommunal ekstrabevilgning til å klare de dyre strømregningene.

Både i Stavanger og i nord vil kirkene være varme i høytiden.

– I denne byen er det stor forståelse for at folk ikke skal fryse når de kommer på gudstjeneste i julen, sier biskop Anne Lise Ådnøy i Stavanger Bispedømme til NTB.

– Her i nord har vi hatt dyrere strømpriser enn vi er vant med, men det er ikke på langt nær nivået med strømprisene sørpå. Vi lover i alle fall at de som kommer til kirkene i julen skal slippe å fyse, sier Olav Øygard.