– Trivelige uteareal betyr mye

– Respekten for det estetiske fellesrommet har økt, skriver Altaposten på lederplass.

Alta er pyntet opp for sommeren.  Foto: Rolf Edmund Lund

leder

Alta kommune ved avdelingen for park og idrett har nok en gang sørget for trivelige og innbydende uteareal i sentrumsområdene.

Vi tror dette er en svært viktige og riktige prioriteringer, som gjør at respekten for det estetiske fellesrommet har økt betraktelig i byen.

For en del år siden pågikk det en hard og krass debatt om både slendrian og mangelfull prioritering av sommerlig blomstring i våre tre sentra i Alta. Siden den tid har det heldigvis skjedd mye, enten det er beplantning av sommerblomster eller luking av ugress som skape trivsel og stolthet. Et presentabelt uterom sier mye om en by – akkurat som utsmykking kan si mye om et offentlig bygg og forretningseiendommer.

Vi tror også det «smitter», i den forstand at både privatpersoner, veieiere og gårdeiere bryr seg mer om det som finnes utenfor døra. I sum gir den en by vi kan være stolte av. Førsteinntrykket viser seg å bety svært mye for både turister, gjester og de som bor her. Vi tror det bidrar til mer puls i sentrumsområdet – og erfaringene er gjerne at flere kunder gir bedre tider for de som driver butikk. I disse tider er det viktigere enn noensinne.

Med avdelingsleder Per Erik Bjørnstad som pådriver har man klart å skape en kultur vi mener er sunn. I tillegg til god planlegging og god logistikk, får unge mennesker en meningsfull hverdag og en sommerjobb som gir kroner. Innsatsen er det ingenting å si på, selv når regnet høljer ned. Det har vi merket oss.

Så er det her som med alle kulturer, den må røktes og vedlikeholdes. Politikerne må bevilge nødvendige kroner og det må prioriteres fra planting til opprydding, så ingenting kommer av seg selv. Selv om sommeren er kort – og ikke alltid solfylt – tror vi månedene med stemorsblomster og fargerike omgivelser er vel verd pengene og innsatsen.