Magien som ble gull verdt

Frank Juhls.  Foto: Liv AS Pedersen

leder

Det er snart 60 år siden det dansktyske ekteparet Regine og Frank Juhls peilet seg inn mot Kautokeino for å etablere den første sølvsmia i Finnmark. Det skulle bli gull verdt for bygda.

På Samefolkets dag fikk Juhls sin fortjente kulturpris av Kautokeino kommune. Antakeligvis noen tiår for sent, men det er uansett hyggelig når det skjer. Vi kan ikke tenke oss en mer fortjent heder til de samfunns- og bedriftsbyggerne, som fant sitt eldorado på vidda og som etablerte en familie tuftet på samisk kultur og de tradisjonene de fant rundt seg.

Siden har også barna vært med på utviklingen – og Juhls har blant annet forsøkt seg med egne salgslokaler i Oslo og Bergen. Varemerket og produktene er da også i verdensklasse, spør du oss.

Juhls-familien formet edelt metall med et varmt hjerte for det samiske folk. Koftene fikk sin egen glød med lokalt sølv. I 2009 ble Juhls hedret med fylkeskulturprisen, simpelthen fordi dette ikke bare handler om Kautokeino. Akkurat som Nordkapp, var dette en attraksjon som absolutt alle i Finnmark nøt godt av.

Juhls Silvergallery ble naturligvis noe langt mer enn en smie gjennom disse tiårene. Det ble en oase av kreativtet og engasjement, men hele tiden med en ro og kunstnerisk integritet og trygghet. Det ble også en stor og velkommen attraksjon, kneisende over bygda, på andre sida av elva. Arkitekturen ble en magnet på de mange bussturistene som kom nordover.

For de som har opplevd de klassiske konsertene i disse eksotiske omgivelsene ved påsketider, ville neppe glemme det. Ikke bare på grunn av de vakrene tonene, men også på grunn av de usedvanlige omgivelsene. Det har blitt vanlig å se kokkene i aksjon på diverse kjøkken rundt om i verden. Det er ikke mindre imponerende å se smedene i aksjon. Å se fagfolk utøve sitt fag, gjør også at sluttresultatene får sin egen dimensjon.

Ikke minst snakker vi om en viktig og betydelig arbeidsplass for Kautokeino kommune. basert på håndverk, turisme og lojalitet til faget og omgivelsene. Her har man klart å skape en bærekraftig bedrift, stein på stein, bokstavlig talt.

Vi slutter oss til gratulantene!