På rett frekvens?

– Det er lov å trekke i håndbrekket når man mister kontrollen.

DAB radio  Foto: Rolf Edmund Lund

leder

Etter en ekstremt lang prosess vedtok Stortinget å gå for DAB i stedet for oppgradering av FM-nettet for landets radiobrukere.

Slagplanen for overgangen til digital radio er lagt og markedsføres bedre enn de fleste reformer i kongeriket, men i går kom meldingen om at slukkingen av FM-nettet utsettes, simpelthen fordi det har spredt seg en usikkerhet knyttet til beredskapen langs kysten. Det medfører ekstrakostnader i hundremillionersklassen, frykter flere, da vedlikehold av FM-nettet har vært delvis neglisjert nettopp med tanke på den forestående DAB-satsingen.

Vi formoder at DAB implementeres som planlagt, men konstaterer at det kan bli et turbulent år.

Det er lov å trekke i håndbrekket når man mister kontrollen, men vinglingen vi ser fra de folkevalgte er lite tillitsvekkende og skaper grobunn for skepsis til hele overgangen. I tillegg får vi en mangel på forutsigbarhet for de ulike aktørene.

Spesielt ille er det at man etter 16 år med prosesser ikke har klart å ruste et digitalt nett for helt vitale oppgaver. Når FM-nettet slukkes, må vi være 100 prosent sikker på at beredskapen er forsvarlig.

Reformen er ikke tuftet i folket på tilstrekkelig vis. Vi tror mange fortsatt ikke har forstått at radioer må skrotes i hopetall og erstattes av nye, og at radiolytting i bilen blir en utfordring for de som ikke blar opp nødvendige tusenlapper for nytt utstyr.

Sånn er det gjerne i overgangsperioder, men her frykter vi at mye usikkerhet og bråk venter. Det kan også ramme mediekanaler hardt hvis de blir avskåret fra å nå lytterne.

Spørsmålet er også om DAB egentlig er fremtiden, selv om vi vasser i kanaler. Mange vil mene at en nettbasert løsning vil bli foretrukket når teknologien tar nye steg og blir allemannseie. Da kan DAB bli en kostbar blindvei.

Mediehuset Altaposten velger helgarderingen når vi bygger DAB-sendere i Alta. Dette fordi vi samtidig velger å – i alle fall inntil videre – beholde FM-nettet for Radio Alta. Samtidig vil mange fortsatt velge å lytte til lokalradioen på nett. Det kan være en fordel å ha flere utganger, eller innganger, i årene som kommer.