Han har bodd i Oslo i mange år, men kommer fra Finnmark. Og han er ikke alene om det. Det bor flere finnmarkinger i hovedstaden enn i Finnmark, men en finnmarking har alltid Finnmark i sitt hjerte.. Det er flere grunner til at de flyttet til Oslo. Det var ikke bare været og arbeidsplasser som trakk dem sørover. Vi kan mislike det, men urbaniseringsbølgen med konsentrasjon av befolkningen i de større byene vil ikke stoppe opp. Dette skjer i hele verden.

Enten vi liker det eller ikke: Oslo og omegn er landets maktsenter. Her finnes de nasjonale symboler som vi knytter oss til fordi de garanterer en sammenheng i våre liv, Storting og regjering, høyesterett, kongehus, teater, museer og universitet. For ikke å glemme de store finansinstitusjonene. Hvis vi kan sammenligne Norge med en bil så er hovedstadsregionen motoren som holder bilen i gang.

Går det dårlig i Oslo, vil de økonomiske nedgangstider også merkes i Finnmark For byen har med handel å gjøre. Det viser for eksempel navnet København. Byen er stedet for kjøp, salg og bytte av varer. Her er senter for forskning og nytenkning som får betydning for hele landet.

Over halve verdens befolkning bor i storbyregioner. For storbyen har en nesten magnetisk tiltrekningskraft. Oslo er intet unntak i så måte. Det er ikke bare utdannelse og arbeid som trekker. ”Det moderne” er også viktig. For storbymennesket har alltid vært moderne.

Det nye – politiske ideer og strømninger - har gjennom historien blitt skapt i storbyene.

Det er vanskelig å karakterisere dagens storbymenneske. Hun er stadig underveis, på leting etter sin identitet. I storbyens supermarked er varetilbudet stort. Hun kan velge og vrake. Vi treffer ofte den travle mannen på en kaffebar med en avis til eller fra. Og alt må skje fort.

Hvor lenge denne trenden vil vare ? Den som visste det. For det mest lovende med de nye trendene er at de ikke kommer til å vare. Men det vil fra landets sentrum alltid komme noe nytt. Oslo vil i landssammenheng alltid være trendsetter.

Vi kan selv bestemme hvor vi skal bo. Mange velger Oslo. Ikke en gang ulike stimuleringstiltak i distriktene kan snu utviklingen. Stadig flere komme til å velge storbyen Oslo og dens mangfold, også finnmarkinger. Men de vil alltid være finnmarkinger. Men  by og land må samarbeide bedre. Det er viktig å snakke åpent om fordelingspolitikken, men ingen er tjent med økte konflikter mellom osloregionen og og distriktene i nord.

Siden storbyregionen trekker som en magnet og har kommet for å bli, trenger vi en tydeligere storbypolitikk her i landet. Av redsel for å svikte distriktene er de politiske partiene forsiktige når de uttaler seg om Oslo, særlig når det går mot valg.

Myndighetene må vise at den har tro på storbyen. Klarer den ikke det kan det gå med  våre storbyer som det gikk med Babylon, som en gang var et teknisk og økonomisk mirakel, et hovedsenter for kultur og vitenskap. Men nye storbyregioner vil dukke opp. Kanskje en gang i fremtiden i Kjøllefjord eller Neiden? For den moderne storbyen vil som motor og trendsetter alltid være et maktsenter.

Knut S. Bakken

Finnnmarksvenn fra Oslo