Felles uttalelse fra O6-ordførerne i Nord-Norge

Ordførerne i Alta, Tromsø, Harstad, Narvik, Bodø og Rana (O6-kommunene) har drøftet energiutfordringene som nasjonen står overfor og blitt enige om følgende uttalelse:

Nord-Norge er, og bør være en sentral aktør i både norsk og europeisk energisammenheng. Mange år med energioverskudd i landsdelen ser nå ut til å gå mot slutten. Økt forbruk, mange store planlagte industriprosjekter i landsdelen, det grønne skiftet, diskusjoner om overføring av kraft fra nord til sør og ikke minst den europeiske energikrisen gjør at også Nord-Norge må melde seg på i energidebatten.

O6-ordførerne tar derfor initiativ til et krafttak for utbygging av fornybar kraft i Nord-Norge. Innen 2035 bør Nord-Norge ha bygd ut kapasitet tilsvarende 30 Twh.

Innen 2026 bør det etableres økt kapasitet tilsvarende 6 Twh

Innen 2030 bør det etableres økt kapasitet tilsvarende 12 Twh

Innen 2035 bør det etableres økt kapasitet tilsvarende 30 Twh

Tempoet i den grønne omstillingen vil fortsette å akselerere i årene som kommer. Den geopolitiske situasjonen, blant annet med Russlands angrep på Ukraina, ulmende handelskonflikter og Europas avhengighet av fossil energi, har også bidratt til å løfte omstilling og industribygging opp på dagsorden.

Berlevåg, Finnfjord, Narvik, Glomfjord, og Mo i Rana er eksempler på steder og regioner i Nord-Norge som nå potensielt står overfor en svært positiv utvikling. Produksjon av blant annet hydrogen, grønt stål og battericeller har potensial til å bidra til å snu den negative befolkningsutviklingen som landsdelen har stått overfor i flere tiår.

Hovedforklaringen på at det nå er attraktivt å etablere ny grønn industri i Nord-Norge er tilgang på Europas rimeligste fornybare energi. Den grønne veksten er i gang allerede med store etableringer som kan skape tusenvis av nye jobber og flere titalls milliarder i økte eksportinntekter til landet. Universitetene i nord, fylkeskommunene og Innovasjon Norge rigger seg allerede til et stort grønt skifte som kan gi store ringvirkninger og trekke mange tilflyttere til den nordlige landsdel.

O6-ordførerne mener at hvis de store industriprosjektene i landsdelen skal lykkes, vil etterspørselen etter kraft øke langt mer enn tilbudet. Ifølge Sintef vil Nord-Norge ha kraftunderskudd fra 2026 i et såkalt høyvekstscenario, altså der vi lykkes med mange av de varslede industrietableringene. En rekke andre utredninger og framskrivinger kommer fram til samme resultat. Blir det kraftunderskudd i landsdelen, vil kraftprisene gå opp og svekke grunnlaget for nyetableringer. Eksisterende industri vil også kunne få økte kostnader og øvrig næringsliv og befolkning vil rammes av økte strømpriser.

Utbygging av mer fornybar energi i Nord-Norge legger derfor grunnlaget for energisikkerhet, industrietableringer og befolkningsvekst i landsdelen. Industrien, støttet opp av rimelig fornybar energi, vil være vekstmotoren når landsdelen går videre inn i framtiden. O6-ordførerne mener derfor at Nord-Norge har gode forutsetninger for å bidra til at eksporten fra fastlands Norge kan øke med 50 % innen 2030.

O6-ordførerne anerkjenner NVE sine analyser som konkluderer med at den eneste måten for Norge å utvikle lavere kraftpris enn Europa er ved å bygge opp et overskudd i den underliggende kraftbalansen. Dette gjelder selvsagt også Nord-Norge.

O6-ordførerne ser det som nødvendig å bygge ut vindkraft på land samt satse på havvind i et noe lengre perspektiv. Også mer effektiv energibruk, energigjenvinning, noe vannkraft og nye kraftkilder bør inn i kraftsatsingen i nord. I sum bør ambisjonen på sikt være å doble tilgjengelig mengde med fornybar energi i de tre nordligste fylkene.

Elektrifisering av Melkøya og Wisting må ikke gå på bekostning av samfunns- og næringsutvikling i landsdelen.

Nord-Norge trenger utbygging av mer nettkapasitet for å legge til rette for ny fornybar kraftproduksjon og nye industriinvesteringer.

Vi vil ta initiativ til et møte med NVE for å etablere et kunnskapsgrunnlag om hvilke prosjekter som kan og bør realiseres, og på hvilket tidspunkt.

O6-ordførerne vil ta initiativ til dialog med Sametinget for å involvere de samiske interessene i dette arbeidet.

O6-ordførerne vil ta initiativ til dialog med Norges Fiskarlag for å involvere fiskerne sine interesser i dette arbeidet.

O6-ordførerne vil ta initiativ til møter med regjeringen for å fremme våre synspunkter, samt be om tilbakemelding på hvordan vertskommunene kan og bør kompenseres ved naturinngrep.

Gunnar Wilhelmsen, ordfører i Tromsø

Geir Waage, ordfører i Rana kommune

Ida Pinnerød, ordfører i Bodø kommune

Rune Edvardsen, ordfører i Narvik kommune

Kari-Anne Opsal, ordfører i Harstad

Monica Nielsen, ordfører i Alta