Administrasjonen i Finnmarkssykehuset har økt fra 264 til 306 på 4 fire å, det vil si 42 stillinger.

Sikkerheten til befolkningen i Øst-Finnmark trues, fordi en ønsker å fjerne respiratorberedskapen ved Kirkenes sykehus for å redusere med 15,2 stillinger.

Det er nå bevilget 6,2 milliarder til sykehusene i Norge, men styreleder i Finnmarkssykehuset er bekymret for at det blir for lite fagfolk. Da er det viktig at en forstår hvordan en skal stabilisere sine fagfolk og rekruttere flere.

Gode arbeidsforhold er en forutsetning for at det kliniske personalet skal kunne yte gode og effektive helsetjenester til befolkningen. Gode arbeidsforhold gir også høy grad av trivsel, en forutsetning for stabilisering, som igjen gir et godt omdømme, den sterkeste rekrutterende enkeltfaktoren for helsepersonell.

Det er et stortingsvedtak om å beholde det oppgraderte intensivnivået (nivå 2) som en i dag har i Kirkenes. Dette ønsker ikke foretaksleder og direktør å videreføre slik det ansatte oppfatter det.

Her må det straks tas en avgjørelse, det er stor usikkerhet blant de ansatte i Kirkenes. Intensivavdelingen er en nøkkelstein med tanke på sykehuset sin funksjon og mulighet for å gi trygghet og sikkerhet for befolkningen i østfylket.

Det er det flere intensivsykepleiere og også leger ved sykehuset som vurderer å slutte. Det ser ikke for seg Kirkenes sykehus som en fremtidig arbeidsplass. De føler seg ikke bekvemme med å jobbe i sykehuset dersom en svekker intensivavdeling.

En må stoppe dette snarlig. Et stortingsvedtak er det bare stortinget som kan omgjøre. Jeg som tillitsvalgt anbefaler at foretaksledelsen nå ta en snarlig avgjørelse og stopper den usikkerheten en har satt i gang. Og så må en ikke komme med forslag om dette på nytt.

Vi har mange dyktige fagfolk i Kirkenes nå, men dersom en ikke nå tar grep står vi i fare for å miste mange av de vi har og det blir vanskeligere å rekruttere nye.

Det er viktig at ledelsen tar til seg bekymringen fra fagfolkene og inviterer oss tillitsvalgte inn i en konstruktiv dialog med tanke på å beholde og rekruttere nye medarbeidere til Finnmarkssykehuset.

I Hammerfest skal alle presses inn i Nye Hammerfest sykehus som er for lite. En virker ikke å ville forstå at dersom en skal holde på folk må en ha gode arbeidsforhold for at vi skal kunne gjøre en god jobb. De ansatte må føle seg sett og hørt på. Dette er svært viktig for å stabilisere og rekruttere folk.

Kirkenes sykehus ble for lite og nå skjer det samme i Hammerfest.

I Hammerfest har vi hatt en risiko og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) under tidligere direktør Siri Tau Ursin som viste at sykehuset ikke hadde plass til alle. Analysen lyste rødt på flere punkter. En fikk da lovnad om at bare deler av administrasjonen skulle inn i sykehuset, dette for å gi god nok plass til klinisk personell.

Vår nylig avgåtte direktør Per Angermo tok ikke det til seg og satte på ny ned en gruppe som kom med rapporten; «Finne hus sammen». Flertallet i gruppen anbefaler ikke å flytte inn administrasjonen først, men se hvor mye plass det er igjen når de som behandler pasientene har bodd seg inn i huset.

Og for å spare penger og ha plass til alle ansatte ber de om at en beholder kontorbygget der psykiatriskpoliklinikk i dag holder til. Det er et nyere bygg som kan romme 28-30 kontorer.

Men dette høre en ikke på, alle skal inn i Nye Hammerfest sykehus. En har to ganger satt ned en gruppe, men når gruppene har gjort sin jobb ender ledelsen opp med å ikke ville følge anbefalingene.

10 av 14 hvilerom bryter med tariff avtalen. 10 ansatte i administrasjonen må ha hjemmekontor.

Sykehuset er for lite før det tas i bruk. Det er ingen sykehus som ikke har hatt behov for utvidelse i løpet av sin levetid. Men det er ingen reelle utvidingsmuligheter der Nye Hammerfest sykehus ligger. Prosjektet skulle i utgangspunktet vise en utvidingsmulighet på 50%.

Tilliten til foretaksledelsen er nå tynnslitt blant store deler av fagfolkene i Finnmarkssykehuset og det er svært bekymringsverdig.

Thoralf Enge

Fortakstillitsvalgt for overlegene i Finnmarkssykehuset