Blant mine venner er det få du blir å se i bybildet i Alta fra høsten av. For min del venter militæret, andre har studie- eller jobb-planer, etter å ha rundet av videregående skole her.

De fleste har siktet seg inn mot en større by. Det som frister er et bredere tilbud, med mer som skjer, nye og spennende restauranter, kafeer, utelivs- og kulturtilbud. Det er rett og slett større variasjon. Flere nye mennesker å møte. Spennende arbeidsplasser og interessante studiesteder, men også et bysentrum med gode tilbud.

Jeg tror det er mulig for mindre byer å skape noe som tilfredsstiller i alle fall deler av dette behovet. Men det er nok ikke enkelt. For hvordan kan lille Alta sørge for et godt, spennende og variert tilbud i konkurranse med Tromsø, Trondheim eller Oslo? Eller skape nok interessante jobber som appellerer til oss? Det finnes relevante muligheter i kommunen, men sammenlignet med mulighetene som finnes i de større byene, fremstår ikke tilbudet i Alta som veldig attraktivt.

For mange av oss er en spennende og interessant jobb selve nøkkelen. Men hvordan kan vi vite at denne jobben finnes akkurat her i Alta? Jeg har venner og bekjente som tross sin unge alder allerede har fått flere avslag på stillinger de har søkt på. De aller fleste av dem er både engasjerte og flinke, og jeg er sikker på at de ville gjort en god jobb. Det å være på tilbudssiden, og slippe oss ungdommer til i arbeidslivet, er viktig. Gi oss en sjanse, la oss prøve og feile - og vis oss tillit underveis.

Slik jeg ser det, har mange arbeidsgivere en tendens til å tenke at vi yngre ikke vil gjøre en like bra jobb som de med mer erfaring. Jeg har også lagt merke til at det ofte står i annonser at de med erfaring prioriteres, men hva skjer med de som ikke har erfaring og blir dyttet lengre og lengre bakover i køen? Vi må få muligheten til å prøve ut også de spennende jobbene som finnes her, nettopp for å ta til oss læring og kunnskap om arbeidslivet og de aktuelle jobbene.

Ferske tall fra NAV viser at arbeidsledigheten i de nordnorske fylkene er på 1,6 prosent. Når bedriftene skriker etter arbeidskraft er det enda viktigere å ta vare på, gi tillit til og satse på framtidens arbeidstakere.

For min del er det å finne en relevant jobb som passer for meg avgjørende for hvor jeg bosetter meg i framtiden. Jeg vet jeg ikke er alene om å tenke slik. Tilgangen på arbeid og studier er viktige drivkrefter for oss unge og våre valg.

Personlig føler jeg meg veldig privilegert som har fått tillit og mulighet til nettopp å prøve ut en spennende jobb. Da jeg startet hos Altaposten hadde jeg ikke mye erfaring, det eneste jeg visste var at jeg kunne skrive godt og raskt, og at jeg liker å møte nye folk. Det var nok til å ansette meg som sommervikar.

Det var selvfølgelig skummelt å skulle ta et første, og for meg ganske stort skritt ut i arbeidslivet, hvor jobben jeg er satt til å gjøre faktisk også er viktig. Skummelt var det nok også for Altaposten, som tok en sjanse på å ansatte meg. Men, da tilbudet først kom, ville det vært for dumt å takke nei. Knapt syv uker senere, sitter jeg på masse ny læring og erfaring, i tillegg til at jeg har fått meg noen veldig fine kollegaer!

Dessverre er ikke alle like heldige som meg. Mange arbeidsgivere tenker ikke slik, og tør heller ikke ta sjansen på oss unge. Kanskje de har hatt noen dårlige erfaringer, men helt ærlig - hva gjør vel det? Som arbeidsgivere har dere et felles ansvar for å snu flyttestrømmen. Er du usikker på om du skal ansette ungdommer neste sommer, oppfordrer jeg til å gjøre nettopp det. Ta sjansen, tør å satse. Det å ta litt risiko er både sunt og positivt, og det kan være en nøkkel for å sikre at vi en gang kommer tilbake og blir de arbeidstakerne dere trenger.