Aldri før har det vært billigere å ha barn i barnehage. Og neste høst senker vi maksprisen i hele landet til historisk lave 2000 kroner i måneden.

Å gå i barnehage er bra for det enkelte barn, og vi som samfunn vinner på at flest mulig barn går i barnehage. Det gir barna gode opplevelser her og nå, og gjør at de både klarer seg bedre i skolen og senere i livet. Et godt barnehagetilbud gjør det også enklere for foreldre å delta i arbeidslivet. Det er bra for arbeidsdeltakelsen og bra for likestillinga. Ikke minst bidrar det til at vi fortsetter å være et land med små forskjeller. Derfor prioriterer regjeringen å gjøre barnehagene billigere og bedre.

Vi merker alle at prisene øker i disse dyrtider. Spesielt kan økonomien føles trang i hverdagen for småbarnsfamiliene til de rundt 270 000 barna som går i barnehage. Det viktigste vi som regjering kan gjøre, er å bidra til å holde prisstigningen nede. Da må vi sørge for at alle har tilgang til viktige velferdstjenester.

I statsbudsjettet for 2024 foreslår vi å kutte maksprisen i barnehage til 2000 kroner i måneden. Det er den laveste prisen noen gang og vil gjelde fra 1. august 2024. Det er en historisk satsing på barnefamiliene som kan gi familier med et barn 11 000 kroner mer å rutte med i året. Foreldre med to barn vil spare 18 700 kroner.

Samtidig vil vi kutte maksprisen helt ned til 1500 kroner i de 189 mest spredtbygde kommunene, for å gjøre det lettere å bli boende og få flere til å flytte til distriktene. Disse kuttene i makspris kommer på toppen av andre grep vi har tatt med for eksempel gratis barnehage i Nord-Troms og Finnmark, og gratis barnehage fra tredje barn.

Norske barnehager er gode. Vi har dyktige barnehageansatte som tar godt vare på barna våre hver eneste dag og gir dem trygge rammer. Flere undersøkelser viser imidlertid at kvaliteten varierer, og noen barnehager sliter med bemanning. Dette tar vi på stort alvor. Målet vårt er at alle barn skal få tilgang til et godt og likeverdig tilbud, uavhengig av hvor de bor eller hvem som driver barnehagen.

Innen 2030 skal mer enn 8 av 10 ansatte i barnehagen være enten utdannede barnehagelærere eller fagarbeidere. I 2024 vil regjeringen bruke 790 millioner kroner til å styrke kompetansen i barnehage, en økning på 84 prosent siden vi overtok i 2021. I 2023 ble det satt ny rekord da 1700 barnehagelærere fikk videreutdanning, opp 70 prosent fra 2022. I tillegg fortsetter vi den viktige satsingen på å gi flere assistenter mulighet til fagbrev på jobb, samtidig som vi skal øke kvaliteten i selve barnehagelærerutdanningen.

Vi vet at faglig trygge ansatte er nøkkelen til et godt barnehagetilbud. Derfor må vi gjøre barnehagene til en enda mer attraktiv arbeidsplass, med mulighet for faglig utvikling. Det er bra for barna og bra for de ansatte.

Regjeringen vil bevare og bygge videre på det som er bra med barnehagene i Norge vi ønsker at barnehagesektoren fortsatt skal være en kombinasjon av private og kommunale barnehager. Da trenger vi et mer moderne styrings- og finansieringssystem som styrker kvaliteten og kompetansen i barnehagene og denne høsten vil vi sende et helhetlig  forslag til endringer i regelverket på bred offentlig høring.

Vi har store ambisjoner for de minste. Barnehagene våre skal være et sted ungene våre får en best mulig start på livet. Med et historisk barnehageløft gjør vi nå disse trygge fellesskapene både billigere og bedre.

Tonje Brenna (Ap)

Kunnskapsminister