For noen år siden leste jeg en skikkelig solskinnshistorie om Botnelva i Langfjordbotn, artikkelen om munningen av elva og hvordan den er blitt restaurert. Artikkelen handlet om hvordan fisken kom tilbake på elva.

Jeg er selv født og oppvokst i munningen av Altaelva. I 1962-63 ble det gravd det jeg vil kalle for en skandale av en kanal på østsiden av flyplassen, dette fordi man skulle berge en jordeiendom som var veldig utsatt for flom i elva. Som et resultat av kraftutbyggingen i elva er det ingen flom av de mengder det var før utbyggingen.

  Utgravningen som den gang ble foretatt er den største tabben gjort i en elvemunning, en feil som det etter min mening bør rettes opp i. Smolten (Lakseyngel) som er på tur ut i havet fikk dårligere forhold for å forberede seg for livet ute i havet før de vender tilbake til elva. Da jeg vokste opp var munningen av Altaelva full av kulper, større dybder og plasser med masse muligheter for smolten med nok føde både av krepsdyr og Tobis (Sil som vi kalte den).

Tobisen var for oss et fint agn å bruke til fiske etter større fisk. Den kom helt opp til der Tverrelva tidligere møtte Altaelva. og den stakk seg ned i løssanden der. Så var det bare for oss å ta med potetgreven og spann og grave den opp.

Etter utgravingen ved flyplassen startet en igjengroing av hele området, slik at Tobisen forsvant. Etter min mening må laksesmolten også ha beitet på denne ressursen, slik at de var bedre rustet for det tøffe møtet med havet og alle de farer som lurer der. I dag er hele munningen i ferd med og bli til en kanal de ikke har en sjanse til å stoppe opp før de havner i gapet på det som venter på dem.

I 2019 hadde Altaposten en artikkel  om rettighetene til området nedenfor brua over Altaelva mellom Elvebakken og Kronstad. Til det er å si, som det fremgikk av artikkelen: At fra gammelt av så hadde de som hadde eiendommer som lå ved elva rettigheter til å fiske her med alle slags redskaper (mest effektiv var dragnot) Jeg er såpass gammel at jeg husker dette godt.

  Det var vel rundt 1965 den nye lakseloven kom og da ble det slutt på denne rettigheten. Jeg skal ikke blande meg opp i rettighetene til denne delen av elva, men etter min mening bør man se på om man kan frede hele området for all fisking.

Jeg skal her komme med et forslag på hvordan man kan minske risikoen for at den forhatte pukkellaksen skal hindres i å få for stor påvirkning i Altaelva. Man må teste ut alle måter for å minske oppgangen av denne fremmedarten av en laks som ikke hører hjemme i noen lakseelver. Nedenfor brua over elva ned mot munningen var det da jeg vokste opp en åpning på Kronstad-siden, slik at vannet kunne strømme fritt ned mot der Altaelva før møtte Tverrelva.

Om man åpner en smal kanal her,  kan man gjøre et forsøk med en fiskefelle som har vært testet ut i mindre elver.

  Man må om man skal teste denne ut ta hensyn til at området er påvirket av tidevannet. Det er relativ stor forskjell på flo og fjære i området. Etter min og mange andres oppfatning starter laksen og gå opp elva er når flo går over til fjære; sjøen slipper.

  Men det må være mulig også å få til en felle som fungerer både ved flo og fjære. Dette kan man gjøre ved og bygge voller på begge sider av der man åpner for vannet ned mot Tverrelva. Eksemplet på Fiskefellen jeg har lagt ved sier ikke noe om høyden den bør ha. Men som jeg ser det så må den ha en høyde som er det som er forskjellen på Flo og Fjære.

Hvordan man kan sluse den forhatte fisken inn her fra å ta hovedelva er en ting, jeg har tenkt at denne fisken antagelig ikke liker like stor motstand fra elva på sin ferd opp for og gyte. Utefra min oppfatning av den kampen andre har prøvd på, så er dette noe man bør teste ut.

En enda større trussel blir det om den nye typen skarv som dukket opp først på Øra i Fredrikstad og jeg ved selvsyn har sett i en bielv til Glomma. Visterflo hvor jeg bodde fra vi bygde nytt hus i 1997. Det er ikke så veldig usannsynlig at den trekker videre nordover.

Er det noen som kan ta tak i dette, fordi det haster. Syklusen for når Pukkellaksen kommer opp i elvene er to år og sist den kom i store mengder var i 2021. Så våren 2023 er det etter det mange frykter igjen klart for invasjon i store mengder av en fryktet fremmedart til elvene.

Samtidig kan man få satt munningen tilbake til det den var før endringen av elveløpet. Der Tobisen trivdes og Sandskrubben som en følge av den levde i store antall. I Visterflo har jeg også ved selvsyn sett at Skarven tar mye av nevnte skrubb. Og dermed lar være å gå etter Laksesmolten.

Personlig tror jeg at dette vil gagne Altaelva. Det er bare til og se på gamle bilder og kart, så kan man se hvordan det så ut. Da mener jeg det kan være en god mulighet til at Altaelva fortsatt kan være en stor selvproduserende elv for Atlanterhavslaks.

Gunvald Johansen

Kornsjø i Halden

)