Ellen Blix er professor i jordmorfaget ved OsloMet. Blix jobber i Hammerfest og pendler til Oslo. Professor Blix sier i sitt innlegg i Nordnorsk Debatt: «Jeg synes Nordlys og resten av Nord-Norge kan unne Oslo å ha et differensiert fødetilbud i form av en lavrisikoenhet. Som jo Nord-Norge har på fem steder.»

Jeg heter Irene Ojala, er direkte valgt av kvinner og menn i Alta, Kautokeino og Finnmark. Årsaken er blant annet det svært ugunstige fødetilbudet Alta og Kautokeinos kvinner står i når fødselen nærmer seg.

Ellen Blix er altså professor i fødselsmedisin bor i Hammerfest og pendler til Oslo. Blix kjenner altså godt til utfordringer fødekvinner i Alta og Finnmark for øvrig har. Allikevel sier hun at kvinner i nord skal unne kvinner i Oslo det fine tilbudet vi har i nord. Blix – det skjer ikke – og jeg skal her si hvorfor.

Når det gjelder Alta har nedlegging av ABC-klinikken i Oslo liten betydning eller faktisk ingen betydning for Alta. Selv om noen i Oslo bruker nedleggelsen av ABC som argument for det dårlige tilbudet til kvinner i Finnmark. Alta har en jordmorstyrt fødestue. I 2019 ble det gjennomført en virksomhetsoverdragelse og jordmødre i Alta ble ansatt i Hammerfest.

Alta er Finnmark største by og vi har flest fødekvinner i Finnmark. 3/4 av kvinnene i Alta blir selektert bort fra fødestua i Alta til Hammerfest for å føde der. Nedbyggingen av Alta har foregått i flere år.

Ifølge Statistisk sentralbyrå, 2021, fødte kvinner i Alta og Kautokeino 302 barn. Hammerfest-kvinner født 103 barn. Kirkenes-kvinner fødte 102 barn. Alta-kvinner føder altså 200 flere barn enn kvinner i Kirkens og Hammerfest fødte hver for seg. Av disse 302 fødende i Alta og Kautokeino ble cirka 3/4 selektert bort til å føde i Hammerfest.

MERK: Pasientfokus jobber for at både Hammerfest og Kirkenes har fødeavdelinger. Men ved at Alta som har flest fødekvinner får egen fødeavdeling blir Kirkenes og Hammerfest like store. En slik løsning vil være med på å styrke kvinners rettigheter og bolyst i Finnmark.

Den fødende kvinnen fra Alta har i flere år blitt surret fast i en ambulansebåre i en ambulansebil som kjører på ujevne dårlig brøyta veier - transportert over fjelloverganger, omlastet fra en ambulansebil til en annen 50 kilometer fra Hammerfest sykehus. En transport på i beste fall godt over to timer. Kvinner fra Kautokeino ligger i ambulansebilen i godt over fire timer. Kvinnene reiser oftest uten jordmorfølge. Eller de kjører bil sammen med barnefar, svigermor eller mor – også her uten jordmorfølge.

Jeg hadde ikke tenkt å gå i noen diskusjoner med jordmødre ved ABC-klinikken offentlig - for det skader kvinnekampen for fødekvinners rettigheter i hele Norge. Fødetilbudet i Norge burde vært slik ABC-klinikken har tilbud om - for vi kvinner er født til å føde og ingen statistikk kan bekrefte at 3/4 av kvinner i Alta og Kautokeino er så dårlig og kroppslig svak at de trenger å føde i Hammerfest.

Ingen statistikk vil bekrefte det. Så er det også slik at ingen kvinner tjener på at vi kvinner fristes til å krangel offentlig om kvinners rettigheter til likeverdige tilbud når fødselen nærmer seg.

Professor Blix sier «Jeg synes Nordlys og resten av Nord-Norge kan unne Oslo å ha et differensiert fødetilbud i form av en lavrisikoenhet. Som jo Nord-Norge har på fem steder»

Til det må jeg bare si at professoren og de som kjemper for ABC-klinikken i Oslo må klappe for at vi kvinner i og fra nord ikke ønsker det samme tilbudet vi har i Finnmark og distriktene til kvinner i Oslo. I stedet bør professoren og alle i Oslo takke sin gud for at vi kvinner i nord ikke unner kvinner i Oslo samme elendighet med de seleksjonskriterier som kvinner i Finnmark og i distriktene i Norge utsettes for. Det hadde jammen tatt seg ut, å være så smålig på kvinners vegne.

Kvinner i Alta og Kautokeino står helt alene i kampen for verdige fødetilbud. Og jammen skal vi påtvinges dårlig samvittighet for at vi står alene i kampen for kvinners rettigheter! Er det rart at et borgerforslag førte til at Pasientfokus fikk rød stol 41 på Stortinget?

Merk - det som skjer av ugunstige fødetilbud til kvinner i Finnmark største by, som jo aksepteres av professor Blix, kommer raskt sigende sørover - og det er ikke fordi vi kjemper kvinners kamp i nord, men fordi kvinner ikke unner hverandre det beste - uavhengig av hvor vi bor - i den tiden vi faktisk er på vårt mest sårbare.

Debatten vi nå fører er presist det som skader kvinners rettigheter til verdige fødetilbud. Når kvinner går i fellen og lar oss settes opp mot hverandre – da taper samtlige kvinner.

Kvinner i Norge taper fordi indre strid er det beste argumentet en politiker og helseminister kan få – de kan bare konstantere at kvinner er så uenige om fødetilbudet at vi lar helseforetakene bestemme. Så er det også interessant å se at de som tjener best på dagens system, er de som forsvarer det.

Irene Ojala

Pasientfokus