Vi har hatt flere habilitetssaker hvor feil og skyld ligger hos andre, der det er naturlig at den øverste ansvarlige tar konsekvensen.

Det mest nærliggende eksemplet er Erna Solbergs framtid som statsministerkandidat for Høyre. På samme måte må også helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) stille seg spørsmålet om hun kan fortsette som helseminister i en situasjon, der et underfinansiert Helse Nord styrer mot avgrunnen.

Foretaket kan ikke avvikles. Eneste medisin for å få orden i økonomien, skal være beinhard sentralisering med effektivitet som eneste styringssignal. Tjenestene til det offentlige helsevesenet i Nord-Norge ofres på bunnlinjas alter. For konsekvensene av det pågående omstruktureringsarbeidet vil være et helsetilbud som blir mer og mer rasert, jo lengre ut fra befolkningssentrene man kommer.

Samtidig er tunge medieinstitusjoner på saken og rapporterer om tilnærmet samstemt forståelse av krisen. De menneskelige konsekvensene kommer neppe før strukturendring og organiseringen som skal gi pluss i regnskap er iverksatt. Vi aner hva som kommer, og det vi ser er stygt og skremmende.

Altaposten har i 25 år drevet kritisk journalistikk mot en forvaltning og struktur som er basert på ønsketenkning og en demografi som har blitt totalt endret i løpet av 50 år. I Finnmark har Arbeiderpartiet lukket øynene og nektet å godta at pasientene har flyttet seg fra kysten til vekstsenteret i Finnmark. Det har skapt store utgifter til transport og dyr innleie, fordi man har avvist å bruke  vekstsenteret som trekkplaster på kompetanse. Resultatet er enorme helseomkostninger for  fødende og pasienter.

I en situasjon hvor kvinnene fra Alta-regionen snart står for halvparten av fødslene i hele fylket, foreslår en arbeidsgruppe i Helse Nord å avvikle fødestua. I framtiden skal alle til Hammerfest for å føde og få nødvendige fødselskontroller, selv om det logiske ville være å snu dette på hodet. Medisinen som har gitt kronisk, økonomikrise skal videreføres med belastningen hos pasientene på toppen. Det lefles med tanken om å fjerne fødeavdeling og akuttmedisinske tilbud i Øst-Finnmark, og utsette pasientene herfra for reiser på over 500 kilometer. Forstå det den som kan.

Vi startet med hvem som tar ansvaret. Etter flere års kamp for å få Helse Nord til å utrede hva som ville være strukturen som ga flest mulig i Finnmark det beste tilbudet, og samtidig var økonomisk bærekraftig, var tålmodigheten for snart ti år siden over hos Alta kommune. De kjøpe utredningen hos et av Norges fremste analyseselskap. Et selskap som brukes nærmest daglig av ulike departement. Konklusjonen til Oslo Economics var at strukturen med sykehus kun i Hammerfest i Vest-Finnmark, ikke var bærekraftig, og ikke ville gi et forsvarlig pasienttilbud.

Til tross for dette vedtok styret i Helse Nord i romjula 2019 å bygge Nye Hammerfest sykehus til 2,7 milliarder kroner. Styret og daværende direktør garanterte at spare/driftsplan ville gi bærekraftig økonomi.

Advarslene var unisone, og selv i styret var det krefter som ville vente med investeringen for å se den økonomiske utviklingen. Om vel ett år starter nedbetalingen av Nye Hammerfest sykehus. Regningen er på 130 millioner årlige i kapitalkostnader, i tillegg til et allerede driftsmessig underskudd på tresifrede millionbeløp.

Likevel har fortsatt styrelederen i Helse Nord helseministerens tillit. Til tross for et helsemessig havari i landsdelen- får helseminister Ingvild Kjerol fortsette. Kjerkol og Ap ga konsekvent Høyre og tidligere helseminister, Bent Høie, ryggdekning.

Han nektet å utrede, nektet å skaffe seg faktainformasjon, og ikke minst nektet han å gripe inn for å stoppe milliardinvesteringen. Alle med normal utrustet økonomisk sans, så at Finnmark gikk mot en helsepolitisk, økonomisk katastrofe. Og det er før de har begynt å betale ned på det nye sykehuset...