Kommentar på tilsynsrapporten fra FTV Norsk Psykologforening

Vel vitende at vi befinner oss i en budsjettperiode hvor psykisk helsevern og rus er besluttet prioritert –  så er det som framkommer og nåværende tall ekstra nedslående, og en tydelig indikasjon på nødvendigheten med å jobbe videre og steppe opp arbeidet med rekruttering og stabilisering av eget helsepersonell innenfor psykisk helsevern og rus i Finnmarkssykehuset.

Under perioden hvor tilsynsarbeidet foregikk (som er bakgrunnen for denne rapport), manglet Bup Alta barnepsykiater, denne er nå på plass, Bup Alta sendte avviksmeldinger og bekymringsmelding på seg selv ifht dette da de sto i denne situasjon.

Inntrykket er at Bup nå har gode rutiner ifht å kontakte pasient/foresatte og informere når Bup ikke klarer å overholde frist, og tilby bistand fra Helfo eller pasienten kan velge å bli stående på venteliste hos lokal Bup, og registreres da som fristbrudd.

Fristbrudd har i Bup Finnmark økt med 33 % i perioden nov-april, hvor vi i november lå på 0 og etter dette har hatt en gradvis økning fram til april. I april framkom at vi da hadde 33 % økning i fristbrudd (jeg har ikke tall for mai og juni, og har etterspurt disse).

Innleie er kostbart, men bedre enn bistand fra Helfo og fristbrudd (som er atskillig mer kostbart enn innleie). Som tillitsvalgt poengterer jeg derfor ved enhver anledning viktigheten med å snu pengebruken her, og bruke noe av de enorme fristbrudd-/innleiekostader på rekruttering og stabilisering av eget personell. Finnmarkssykehuset jobber allerede med rekruttering og stabilisering, men her er muligheter til å bli bedre.

Iflg statistisk sentralbyrå viser tall og statistikk en gjennomsnittlig positiv årsverks-utvikling for psykologer/psykologspesialister i Helseforetakene i Norge. Antall psykolog/psykologspesialist-årsverk har økt i Norge gjennom de siste 7 år med et landsgjennomsnitt på 23,9% økning.

De Helseforetak med høyest økning ligger på 50% og 68 %, Unn HF ligger på 35% økning. Finnmarkssykehuset er det Helseforetak som skiller seg kraftig ut – og som virkelig drar ned det totale landsgjennomsnitt med en nedgang på 15 % (minus 15 %) i denne perioden.

Som FTV for psykologene i Finnmarkssykehuset har jeg blant annet pga dette foreslått å gjøre rekruttering og stabilisering av eget helsepersonell til et kvalitetsmål av våre ledere i Finnmarkssykehuset. Og å legge til dette nye kvalitetsmål til allerede eksisterende kvalitetsmål som pr nå blant annet er: «antall ventedager og fristbrudd».

Forslaget er formidlet også oppover i systemet, både til Helse Nord direktør Marit Lind og til Helseminister Ingvild Kjerkol, da jeg mener vi er behøver støtte og drahjelp også overfra for å få til vedvarende endring over tid.

Mariann Smith-Novik

FTV Norsk psykologforening

Finnmarkssykehuset