Som en direkte konsekvens av regjeringens politikk og stramme budsjetter ved sykehusene må Finnmarkssykehuset vurdere om det er rom for å beholde intensivkapasiteten ved sykehuset i Kirkenes.

Dersom sykehuset ser seg nødt til å avvikle intensivberedskapen, vil pasienter i Øst Finnmark måtte reise nærmere 80 mil til nærmeste sykehus med intensivkapasitet. Det tilsvarer avstanden mellom Kristiansand og Trondheim. Det er rett og slett ikke forsvarlig å drive sykehus uten intensivkapasitet når avstandene er så store.

I 2020 var det også snakk om at man skulle fjerne intensivkapasiteten for å spare penger. Da sørget Fremskrittspartiet sammen med AP, SP og SV for et stortingsvedtak som sa: Stortinget ber regjeringen sikre at sykehuset i kirkenes defineres som intensivvirksomhet nivå 2.

Det ligger altså et stortingsvedtak til grunn, som regjeringen kanskje ikke vil følge opp.

Søndag 29. januar, deltok helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Cecilie Myrseth på Helgemorgen på NRK om saken. Der klarte hun å lire av seg at den krevende situasjonen sykehuset nå står i ikke har noe å gjøre med regjeringens politikk, men skyldes at sykehusene har brukt for mye penger på innleie av personell. Det er nesten ikke til å tro. Arbeiderpartiet begynner å nærme seg NM-gull i ansvarsfraskrivelse.

For under to uker siden sa helseminister Ingvild Kjerkol at sykehusene må kutte, og se på hva de kan gjøre mindre av. Dette er en direkte konsekvens av at regjeringen ikke vil kompensere for de store kostnadsøkningene som sykehusene opplever.

  I debatten på Helgemorgen sa Hilde Wara, anestesisykepleier ved sykehuset i Kirkenes, at akuttkapasiteten i Øst-Finnmark står på spill, og at hun er sikker på at liv vil gå tapt dersom intensivberedskapen legges ned. Det er alvorlig.

Samtidig påsto Myrseth fra Arbeiderpartiet at regjeringen har styrket den pre-hospitale beredskapen i Finnmark, altså ambulansetjenesten. Det er ikke riktig.

  Fra 1. mai 2022 ble nemlig den nasjonale ambulansetjenesten svekket. Tidligere var det krav at det skulle være to med autorisasjon som ambulansearbeider med ved utrykning, nå er kravet senket til èn. Regjeringen har heller ikke fulgt opp vedtaket som ble gjort i Stortinget i 2021, med en lovfestet responstid for ambulanser.

Det vi egentlig ser, og som Hilde Wara helt riktig påpeker er et helseforetak og en helseminister som setter seg over Stortinget.

Nå må Arbeiderpartiet kjenne sin besøkelsestid, og sikre at økonomien er god nok til å sikre fortsatt intensivberedskap ved sykehuset i Kirkenes.

Bård Hoksrud, helsepolitisk talsperson Frp

Bengt Rune Strifeldt, stortingsrepresentant Frp