Etter å ha følt meg lurt i årevis av min strømleverandør, gjorde jeg, slik forbrukerrådet anbefaler, jeg ba om tilbud på strøm fra flere.

Men for å finne ut hva et godt tilbud måtte inneholde, måtte jeg gå igjennom mine fakturaer fra det strømselskapet jeg har betalt en masse penger til, de siste år. Det førte til at jeg fant noe som skurrer litt.

Jeg har en såkalt spotpris avtale i til sammen 3 abonnement. Og Spotpris skal jo være mest lønnsomt. Men siden to av disse, er ubebodd, er disse med svært lavt forbruk. Og når hytta eller huset i Bergsfjord er i bruk, er jo forbruket i huset i Hammerfest langt under en kilowatt.

Jeg som så mange andre, har trodd, at de store variasjonene i pris fra strømbørsen burde utnyttes slik at man hadde større forbruk som oppvarming av vann, lading av bil, tørking av klær mm. Burde skje på de tidspunkt hvor prisen er lav, og oftest om natta. Da sparer man penger, trodde jeg. Men det er absolutt ikke tilfelle.

Strømselskapene beregner en gjennomsnittpris pr mnd som er totalt uavhengig av ditt time for time forbruk. Denne gjennomsnittprisen fremkommer ved å bruke tallene for spotkraft fra kraftbørsen, beregne en gjennomsnittpris, for hele måneden, for så å multiplisere med det totale antall kilowatt timer du har brukt.

Nettselskapene, i alle fall vårt Lucerna, har en dag og en nattpris i nettleie, Henholdsvis 20 og 10 øre pr kWh, og der tar man hensyn til et lavere behov om natta enn om dagen, og premieres med 50% rabatt på nattforbruk.

Så hvorfor gjør ikke strømselskapene det samme? De har jo alle data tilgjengelig for å gjøre det?  Svaret er at det er mer lønnsomt å gjøre det slik de gjør nå.

Som de fleste kjenner til, kan strømprisene svinge fra noen få øre om natta, til en femtiøring eller mye mer på dagen. Men det hjelper lite å spare dyr strøm om dagen, og bruke mer om natta, når det bare er strømselskapet som stikker av med fortjenesten.

Gjennomsnittprisen du betaler, er ikke et produkt fra hva timeprisen og forbruket du har hver time, men kun fra det gjennomsnitt som blir oppgitt som spotpris av strømbørsen. Det betyr da også, at selv om man har null forbruk når prisen er skyhøy, kanskje flere kroner, vil den prisen når du bruker ingenting allikevel øke gjennomsnittprisen du må betale for resten!

Effekten av dette er at for den vanlige forbruker, lønner det seg ikke i det hele tatt å lade el-bilen om natta, eneste gevinsten du muligens får er en rabatt for nattforbruk av nettselskapet, og ingenting fra strømselskapet, det de selger til deg, er ikke en timebasert spotpris, som gjør det å flytte forbruket til natt eller når prisen på strøm er lav,  til en ulempe, og ikke til en besparing på grunn av lavere timepris.

Men så sier noen at «Det gjør ingenting, jeg fyrer med ved» Med en vedpris for en 40 liters sekk, som koster 125 kroner, vil du få ut ca 41 kilowatt timer med varme.

Det betyr at vedvarmen egentlig koster deg ca 3,05 kr pr kilowatt time, og det klarer selv grådige strømselskaper bedre. Med en strømpris på 70 øre, og 20 øre i nettleie, betaler du ca 22,5 øre pr kilowatt time varme fra pumpa.

Ole Martin Rønning

Hammerfest