Formålet med tiltakssonen er, ifølge regjeringen, å skape en attraktiv region i nord, en region hvor man vil bosette seg, arbeide og drive næringsvirksomhet.

Vista Analyse og Oslo Fiscal Studies ved Økonomisk institutt (UiO) har, på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet, gjennomført en evaluering og utarbeidet en rapport av de personrettede tiltakene som ble iverksatt for om lag 30 år siden i Nord-Troms og Finnmark.

Forslaget som ble fremmet etter rapporten ble offentlig var å ekskludere Hammerfest og Alta fra tiltakssonen med bakgrunn i at resten av tiltakssonen da vil gjøre det bedre. Alta og Hammerfest som på mange måter er suksesshistoriene i tiltakssonen, de største vekstkommunene, bør ikke lenger bidra i regionen.

Det vil være feil å ekskludere Alta og Hammerfest. Hva vil en slik ekskludering gjøre med befolkningsveksten, kvalifisert arbeidskraft og næringsvirksomhet i regionen?

Det er ikke til å komme vekk fra at regionen har hatt et betydelig befolkningsfall, men som man kan se på SSB hadde Alta en befolkningsvekst per 3 kvartal 2022 på 30 innbyggere mens Hammerfest kan vise til hele 36 innbyggere som vekst samme kvartal. Finnmark som helhet utgjorde 4,7% av landets befolkning i 2012 mot 4,5% i 2022.

Altaposten påpekte, 13.12.22, at medianinntekten i Alta er på kr. 332.991,- etter fradrag, mens i Norge for øvrig ligger medianinntekten på kr. 550 000,- per 2021. Som innbygger i tiltakssonen kan man få en reduksjon i personbeskatning på ca. 20.000, -. Dette utgjør store summer.

I tillegg gratis barnehageplass fra 1. august 2023. Samlet utgjør dette mye for mange husstander samt vil dette være tiltak som fremmer tilflytning til regionen, ikke bare Alta og Hammerfest. Alta har også UiT Campus Alta hvor der var 2460 studenter i 2021. Mange av studentene er ikke fra regionen, men flere ønsker å bli værende. Med fordelene det er i tiltakssonen er det større sannsynlighet for at studentene også blir en del av regionen når de er ferdige. Her vil også nedskrivningen av studielånet som er på inntil 10% (opptil kr. 25.000, -) være avgjørende for mange, sammen med redusert personbeskatning og gratis barnehage.

Dette vil tilføre regionen flere kvalifiserte arbeidstakere innenfor flere felt og yrker. Kanskje spesielt for kvalifiserte grunnskolelærere som i tillegg kan få større ettergivelse av studielånet sitt, men også sykepleiere, sosionomer, barnevernspedagoger m.fl. Disse vil ikke nødvendigvis bare bli værende i Alta eller Hammerfest, men i regionen og i tiltakssonen. Dette vil igjen føre til flere kvalifiserte arbeidere i regionen hvor bolyst skapes.

Flere barn lever i barnefattigdom. Flere eldre lever med lavinntekt, samme gjelder studenter, uføre og andre som av ulike grunner mottar offentlig hjelp og støtte. Dette skaper et større og markant skille og utenforskap i samfunnet. Regjeringen har en samfunnsoppgave med at Norge skal være ett land med små ulikheter og minimalt med fattigdom. I dagens situasjon, med rentehevinger, dyr strøm og dyre drivstoffpriser er det flere husstander som sliter i Norge. I tillegg øker matvareprisene drastisk. Som vi kan lese i ulike medier står nå flere og flere frem og forteller sin historie.

Mennesker selger det de har for å kunne ha råd til mat, betale strøm og husleie eller lån. Køene og menneskene som benytter seg av eksempelvis fattighuset og matstasjoner øker. Flere må ta vanskelige valg om å kjøpe mat eller betale regninger. Noen spiser lite selv slik at barna i hvert fall kan spise seg mette. I år blir en vanskelig jul for mange av Norges innbyggere. Valget mellom å kunne gi barna en julefeiring eller ha nok til salt i grøten. Det er grusomt og tenkte på.

Så ved å fjerne Alta og Hammerfest fra tiltakssonen, vil være å kaste to vekstkommuner under bordet. Det vil kunne føre til fraflytting, nedgang i kvalifiserte arbeidstakere og mindre næringsvirksomhet. Det skaper et større skille i regionen, et større utenforskap og ekskludering av innbyggerne. Det bidrar i større grad til å øke barnefattigdom i regionen. Det bidrar til at de som har lite får mindre.

Dette igjen vil få konsekvenser for både fysisk og psykisk helse for innbyggerne. Som igjen krever kvalifiserte arbeidstakere som kan hjelpe. Men vil man få dette? Er det dette man ønsker å fremme?

Er det dette som skaper bolyst og en samlet attraktiv region? Vi må alle bidra i regionen, og det vil ikke være rett å ekskludere to kommuner bare fordi de har hatt en befolkningsvekst.

Alta SV ønsker, at i istedenfor å svekke tiltakssonen, at den i sin helhet styrkes!

Monica Skrindo Sedahl, Alta SV