Finnmark står midt i det grønne taktskiftet, med mange planer om elektrifisering og grønn næringsutvikling. Statnett får for tiden en rekke spørsmål om hvordan morgendagens strømnett kan dekke et økende forbruksbehov.

Et tiltak som har fått spesielt mye oppmerksomhet den siste tida er planene om en 420 kV linje fra Skaidi til Hammerfest. Det er elektrifiseringen av Melkøya som er utløsende årsak for å bygge denne linja, og planleggingen av linja fortsetter derfor selv om det planlagte oljefeltet Wisting er utsatt. Equinor søkte om tilknytning for Melkøya i 2018 og for Wisting i 2020. Statnett har tilknytningsplikt og Equinor har fått tilgang etter å ha søkt om plass i nettet på lik linje med andre søknader om tilknytning. Det er også en forutsetning om at Equinor bidrar med deler av kostnadene for å bygge linja, gjennom anleggsbidrag.

Jacob Grønn i Statnett. Foto: Magne Kveseth

Statnett ser nå på hvordan Equinors avgjørelse om å utsette Wisting-prosjektet vil påvirke køen og andre kunders behov for nettkapasitet. Det er viktig for Statnett at eventuell tilgjengelig nettkapasitet utnyttes best mulig, og fordeles ut fra gjeldende tilknytningsprosess – i god dialog med aktørene og de regionale nettselskapene.

Konsesjonen for Skaidi – Hammerfest ligger nå til behandling hos Olje- og energidepartementet. Gitt at vi mottar konsesjon i løpet av våren 2023, er planen å starte opp arbeidene sommeren/høsten 2023.

Det er også mange andre planer i regionen. Den forventede forbruksveksten i Finnmark utgjør samlet sett en økning av kraftforbruket fra dagens 1470 MW til rundt 5000 MW. Det er planer om ny grønn industri, som hydrogenproduksjon og batterifabrikker, og om elektrifisering av næringer som olje, gass og gruvedrift. Dette gir økt forbruk og krever et sterkere og mer robust kraftnett. Det samme nettet skal også gi bedre forsyningssikkerhet til alle som bor i Finnmark. For å møte behovene har vi gjennomført omfattende byggeprosjekter i Troms og Finnmark, men nå er all ledig tilgjengelig kapasitet i nettet enten tatt i bruk eller reservert. Dette gjelder både for nettet vi har i dag og det vi planlegger å bygge i løpet av de nærmeste 5-6 årene. Dermed er det ikke mulig for nye initiativer å få avtaler om tilknytning til strømnettet uten at det gjøres flere tiltak i nettet og ny kraftproduksjon.

For å sikre best mulig utnyttelse av kraftnettet lanserer Statnett nå egne områdeplaner som beskriver hvordan vi tenker at strømnettet skal se ut om noen år. I arbeidet med Områdeplan nord har Statnett identifisert tiltak som trinnvis vil løfte kapasiteten i regionen til både industriforbruk og produksjon. Her inngår omfattende nettforsterkninger i Finnmark for å sikre 420 kV i linjene, spenningsnivået for "motorveiene" i strømnettet.

Vi har ved siden av Skaidi-Hammerfest søkt konsesjon for 420 kV fra Skaidi til Adamselv og Varangerbotn for å øke kapasiteten internt i Finnmark og tilrettelegge for økt forbruk og produksjon. For å øke kapasiteten inn til regionen og bedre forsyningssikkerheten i Finnmark har vi fått på plass en ny linje hele veien fra Ofoten via Balsfjord til Skaidi. Vi planlegger også flere stasjonsfornyelser for å sikre forsyningssikkerheten lokalt.

Fremdriften på prosjektene er avhengig av tiden det tar å få nødvendige konsesjoner. Statnett søker å redusere denne usikkerheten ved å legge til rette for effektiv konsesjonsbehandling gjennom åpne planprosesser, gode underlag og tidlig involvering av interessenter. Det er svært viktig å ha god og grundig dialog med alle som blir berørt, også innen reindriftsnæringa og blant andre som blir direkte berørt av våre utbygginger.

Nettforsterkninger vil gi økt overføringskapasitet i og inn til Finnmark, men vil ikke alene være tilstrekkelig for å legge til rette for alle planene om nytt forbruk som finnes i regionen. Det må også komme ny kraftproduksjon, fleksibelt forbruk og økt bruk av andre virkemidler som for eksempel tilknytning på vilkår. Vi er i tett dialog med regionale nettselskap og kunder for å sikre helhetlige løsninger, en mer forutsigbar nettutvikling og effektiv prosjektgjennomføring. Målet er fortsatt sikker strøm i kontakten for eksisterende og kommende strømbrukere i nord

Jacob Grønn

Direktør for Optimal

nettanleggsutvikling i Statnett