Øst-Finnmark trenger en håndsrekning for å komme over kneika, både befolkningsmessig og samfunnsøkonomisk. Da kan statlige pakker være nødvendig på kort sikt, men aller viktigst er det å sørge for at kraftlinja når Varangerbotn. Raskest mulig.

Regjeringen og SV la denne uka fram en pakke på 105 millioner kroner, som skal legge til rette for arbeidsplasser og tilbud i en region som sliter. Verre skal det bli, skal vi tro kvalifiserte demografiske eksperter. I løpet av noen tiår kan det bli magert, for så vidt også i mange mindre kommuner i vest.

Aller mest utsatt er Nord-Varanger, men krigen i Ukraina har lagt stein til byrden for Sør-Varanger som er så tett på Russland og vil kjenne sanksjoner best av absolutt alle her til lands.

Vi mener naturligvis det er et statlig ansvar å innrette støtten mot nøkkelbedrifter i regionen, for eksempel Kimek som til daglig har vært avhengig av russiske fiskefartøyer og deres behov for tilsyn og vedlikehold. Pakkeløsninger må til for at bedrifter, med små ordrereserver på grunn av krigen, skal stå ut distansen.

Den nye sikkerhetssituasjonen gjør det ekstra viktig at folk og næringsliv kjenner på solidaritet i praksis, så en oppgradering av Forsvaret må dimensjonere for tilstedeværelse i et viktig geopolitisk område.

Vi synes også det er en selvfølge at Kirkenes sykehus skal ha en akutt-beredskap som skaper trygghet – så vi synes det er ekstremt viktig at Pasientfokus tildeles en rolle i denne kampen.  Det viser at det er fullt mulig som enmannsgruppe på Stortinget å få gjennomslag, i dette tilfellet sammen med SV og regjeringspartiene.

I sum har disse tiltakene stor verdi for dem det gjelder og må oppfattes som et sterkt signal om at Øst-Finnmark verken er glemt eller oversett.

Vår lille henstilling er samtidig at Finnmark først og fremst trenger gode rammebetingelser for å skape verdier av unike råstoffer. Da tenker vi først og fremst på kraftlinja fra Skaidi til Varangerbotn, for å sikre at regionen har musklene som skal til for å være attraktiv for både folk og etableringer. Rekruttering blir alfa og omega.

Vi mener elektrifisering av Melkøya med landstrøm er  ensbetydende med å snike i køen, hvis prisen er at kraftlinja østover må vente.

Offentlige arbeidsplasser er vel og bra, men det er viktig å skape en region som står på flere bein og som har styrken som trengs for å bidra i nasjonale satsinger.

De langsiktige tiltakene handler derfor om infrastruktur og bidrag til å skape en selvstendig og bærekraftig region, også i lys av det grønne skiftet.