Første helg i september åpner Alta og omegn turlag en historiske vandrerute i sporene etter postombærer som fraktet posten mellom kysten og innlandet. Postruta mellom Alta og Karasjok er en historisk vandrerute og merket fottur over Finnmarksvidda, og er en del av et stinett over vidda som har vært brukt til ulike formål i flere tusen år. De mange kulturminnene langs ruta forteller om tidlig menneskelig tilstedeværelse, og at vandringene i området har vært en del av ulike praksiser og liv på vidda gjennom mange generasjoner.

Postrutenettet Posten ble etablert i 1647 som en viktig del av kommunikasjonen mellom København og embetsverket på Vardøhus, men Nord-Norgeruta fra Trondheim ble først opprettet i 1663. Posten gikk i begynnelsen to ganger i året. Den kom sjøveien til Alta, og ble fraktet derfra til fots, med kløvrein eller hest, og med båt over vann og på elv, videre til Vardø.

Postruta over Finnmarksvidda var ikke én lineær rute, men en del av et postrutenett som har variert med type transport, vær, flom og forflytning av mennesker.

Både post, embetsmenn og lokalbefolkning ble loset over vidda av samiske kjentmenn og postbud, såkalte postombærere. Rollen var preget av høy grad av tillit, og den medbrakte stor anseelse blant embetsmenn. Jobben var et yrke utsatt for vær, føre, ran og annen risiko, uten at man nødvendigvis kunne regne med hjelp om uhellet skulle være ute. Det finnes historier om postombærere som gikk seg bort i uvær, og som frøs i hjel under utføring av oppdraget.

Alta og omegn turlag sin rolle Alta og omegn turlag (AOT) har ansvaret for en etablert T-merka rute mellom Østerelvdalen i Alta og Ravnastua i Karasjok kommune, og betegnelsen Postruta er brukt for å knytte den T-merka ruta til den historiske bruken av området. Vandreruta er 9 mil lang, starter i Østerelvdalen, og ender i Ássebákti i Karasjok kommune.

Turlaget anbefaler fem dagsetapper på turen, med tre hytteovernattinger og én overnatting i telt eller friluft. Turlagets egne hytter, Reinbukkelvhytta og Bojobæskihytta kan benyttes,

Ruta kan gås begge veier

I arbeidet med å oppgradere stien, og gi den status som historisk vandrerute, har stipendiater fra UiT-Norges Arktiske Universitet samlet historisk materiale og ruta er re-merket av frivillige i turlaget og fra Nordlysbyen sykkel.

Åpningsarrangement to steder

Du kan være med på åpningen i Østerelvdalen i Alta lørdag 2. september eller i Ássebákti i Karasjok søndag den 3. september. Da får du høre mer om den spennende historien om Postruta, prøve hesteskyss, og kan bli med på en kortere vandring rundt innfallsportene.

FAKTA

Hva er en historisk vandrerute?

Historiske vandreruter er et samarbeidsprosjekt mellom Riksantikvaren og Den Norske Turistforening, og har som mål å øke kjennskapen til og bruken av gamle ferdselsruter med både kulturhistoriske og friluftsfremmende kvaliteter.

Du vil finne vandreruta godt merket med de kjente røde T-ene og skilt med kilometerangivelse til neste mål. Underveis vil det være informative tavler som forteller om historien til ruta og de ulike severdighetene som for eksempel kulturminner. Postruta over Finnmarksvidda blir den 17. vandreruta i Norge, og med den finnes det nå historiske vandreruter i alle landets fylker.

Vigdis Nygaard

Alta omegn og turlag.

Vigdis Nygaard i Alta omegn og turlag. Foto: Reiulf Grønnevik