Det ligger an til kamp om ledervervet i Sosialistisk Venstreparti, med to dyktige og hardføre kvinner fra Finnmark som de beste og mest aktuelle alternativene.

Kari Elisabeth Kaski fra Kirkenes og Kirsti Bergstø fra Nesseby seiler opp som kandidater til å overta etter SVs ubestridte sjef gjennom mange år, Audun Lysbakken.

Fram mot fristen i helga haglet det inn med støtteerklæringer og gode skussmål, som egentlig synliggjør at det må ha vært ekstraordinært gode politiske oppvekstvilkår for sosialistisk tankegods, helt øst i landet og Finnmark.

Hvis vi enda tar med Rødts nestleder Marie Sneve Martiniussen fra Sandnes i Sør-Varanger, som uten nevneverdig prestasjonsangst gyver løs på finanseliten, er det fristende å konkludere med at gruveklubben Nordens klippe har satt sine spor i regionen.

Uavhengig av hva man måtte foretrekke av politisk tankegods, fortjener disse engasjerte og tydelige politikerne klapp på skuldra for at de markerer seg på den nasjonale scene i politikken.

Kari Elisabeth Kaski. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB

De gjør det også med en sosial samvittighet vi mener politikere i 2022 må ha langt framme i pannebrasken, når lag på lag med prishopp rammer vanlige folk knallhardt.

Kirsti Bergstø har slitt med populariteten i Alta gjennom mange år, blant annet på grunn av helsepolitisk nonchalanse i forhold til Altas tilbud, selv om hun må sies å ha vært konsistent i spørsmålet.

Hun har sagt nei til sykehus hele veien og har terget på seg lokale partikolleger, mens vinglingen har vært mer fremtredende i andre partier gjennom de siste 15 årene.

Bergstø ble også ansvarliggjort for innblanding i Finnmark SVs nominasjon og for at Altas SV-profil Tommy Berg ble ofret, så det er ingen overdrivelse å mene  at forholdet er kjølig.

At Alta SV støtter Kaski i lederkampen blir veldig logisk, selv om både Finnmark SV og Troms SV støtter Bergstø.

Det er forskjeller på de to finnmarkingene, både når det gjelder stil og innhold. Der Bergstø kan virke urokkelig på venstrevingen av partiet og veldig lojal til nedarvete verdier, som den klare NATO-skepsisen partiet ble tuftet på, framstår Kaski mer pragmatisk og handlingsorientert. I et ledervalget kan akkurat denne forskjellen bli utslagsgivende.