Ski-VM i Planica nærmer seg slutten, og for hoppkvinnene er årets verdensmesterskap et avsluttet kapittel. De rundet av mesterskapet med individuelt renn i storbakken, der veteranen Maren Lundby stjal overskriftene med sin flotte sølvmedalje.

I hele VM-uka fram til onsdagens konkurranse handlet det meste om en annen norsk skihopper – Alta-jenta Anna Odine Strøm (24). Med tre verdenscupseire i vinter reiste hun til Planica full av selvtillit, og det tok ikke lang tid før hun markerte seg i VM-arenaen.

Anna Odine Strøm kunne for første gang i karrieren henge en VM-medalje som hun hadde tatt i en individuell mesterskapskonkurranse som senior rundt halsen. Foto: Heiko Junge, NTB

24-åringen hoppet lengst i to av tre treningsomganger og vant kvalifiseringen til torsdagens renn i normalbakken. Etter å ha ledet første omgang i selve rennet ble det til slutt bronse, hennes første individuelle medalje i seniorkarrieren.

Det var et utrolig stort øyeblikk, selv om Anna Odine slet med å skjule skuffelsen over at gullmedaljen glapp. Hun gjorde mange mennesker stolte, ikke minst alle finnmarkinger og altaværinger som fulgte rennet fra godstolen.

Det ble også VM-bronse i lagkonkurransen på Anna Odine Strøm. Foto: Heiko Junge, NTB

Det begynner å bli noen år siden familien Strøm flyttet sørover slik at Anna Odine og brødrene kunne fortsette satsingen. Men hun har alltid representert Alta IF med stolthet, og aldri lagt skjul på hvor hun kommer fra og hva den trygge oppveksten i Nordlysbyen har betydd for henne.

Selv har jeg fulgt Anna Odine tett gjennom mitt virke som sportsjournalist i Altaposten siden midten av 2000-tallet. Det har vært stort å følge henne gjennom tidligere mesterskap, men årets VM var det klart største. Jeg har kjent veldig på den stoltheten det er å dele hjemby med en så fantastisk flott utøver, og det har vært utrolig moro å se henne levere så mange gode hopp.

Det gikk ikke mer enn et døgn fra den individuelle bronsemedaljen var i boks til hun ble tildelt nok en medalje av samme valør, denne gangen i lagkonkurransen for kvinner. Så ble det VM-sølv i søndagens blandet lagkonkurranse, der Anna Odine hoppet vanvittig bra sammen med Thea Minyan Bjørseth, Halvor Egner Granerud og tromsøværingen Johann André Forfang. Og så ble det altså en femteplass i onsdagens storbakkerenn.

Med tre VM-medaljer på samvittigheten har Anna Odine gjort det de færreste trodde var mulig. Med de ryggproblemene som hun har vært plaget med mesteparten av karrieren har det vært en lang vei fra å slå gjennom som lovende junior til å bli en av verdens absolutt beste skihoppere. Som den bemerkelsesverdige Alta-jenta selv sier er det mange som har hjulpet henne dit hun er nå.

Anna Odine Strøm viste tidlig gode takter i hoppbakken. Foto: Faksimile Altaposten 2009

For en lokal sportsskribent som meg, som har skrevet ganske mange artikler om Anna Odine og Alta IF hopp og kombinert siden hun var syv-åtte år gammel, er det én person som det er helt umulig å komme utenom. Allerede i forkant av mesterskapet, og spesielt etter den vanvittig sterke kvalifiseringen forrige torsdag, er det nesten bare ett menneske jeg har sett for meg. At det ble arrangert en storstilt fest for frivilligheten i Alta på onsdag, der lokale dugnadshelter fikk sin velfortjente hyllest, forsterket disse tankene og følelsene jeg har båret på en stund.

Jeg snakker selvsagt om ildsjelen Svein Erik Danielsen.

Svein Erik flyttet fra Hammerfest til Alta for mange år siden, og med sin enorme interesse for det aller meste av fysisk aktivitet tok det ikke lang tid før han ble involvert i Alta-idretten. Han bidro på veldig mange områder, men for meg er det først og fremst hans kjærlighet til hoppsporten som gjorde inntrykk. Jeg har sjelden møtt en mer dedikert, sympatisk og behjelpelig person. For meg ble han selve symbolet på frivillig innsats i lokalmiljøet.

Skiforbundet fikk tidlig med seg Anna Odine Strøms gode resultater i hoppbakken. Foto: Faksimile Altaposten 2010

Mens Anna Odine og familien fortsatt bodde her oppe gjorde Svein Erik, pappa Øivind Strøm, Trond Marø, Kjell Ove Strøm og Fred Ivar Opgård en vanvittig innsats for hoppsporten i Alta. De trente utøverne, preparerte bakker, ordnet opp i hærverk, samlet inn penger og dro på treningssamlinger og konkurranserenn Norge rundt. På den tiden hadde majoriteten av hoppgruppas ildsjeler selv barn som hoppet på ski.

Det som imponerer meg aller mest med Svein Erik Danielsen er den jobben han gjorde for utøverne etter at Strøm-familien og de andre aktive hopperne i klubben enten flyttet sørover for å satse, eller valgte å gi seg. Svein Erik fortsatte å samle inn penger til de unge Alta-hopperne slik at de kunne dra på samlinger, delta i norgescuprenn og hadde råd til nytt utstyr.

Svein Erik Danielsen holdt hoppgruppa i Alta IF gående også lenge etter sønnen Stian valgte å trappe ned. Foto: Faksimile Altaposten 2019

Det var ikke snakk om de store summene, men han gjorde en helhjertet innsats for ungdommene fra nord. Han reiste ofte sørover for å følge opp sine tidligere elever, og det vet jeg at Anna Odine & co satte enormt pris på.

For oss sportsjournalister i lokalavisen var Svein Erik en helt uvurderlig ressurs. Han holdt oss oppdatert på små og store begivenheter, knipset bilder og var alltid tilgjengelig for en prat. Det er jeg helt sikker på at min tidligere kollega Magne Ek er enig i. Til tross for stadig færre aktive utøvere i klubben sørget han for å holde hoppgruppa levende, og jeg er overbevist om at Svein Erik har mye av æren for at de få gjenværende Alta-hopperne fortsatt representerer Alta IF.

I midten av februar 2021 hadde jeg min siste samtale med Svein Erik. Anna Odine hadde fått grønt lys til å delta i ski-VM i Oberstdorf, og jeg ringte Svein Erik, som både var leder i hoppgruppa i Alta IF og hopp- og kombinertseksjonen i Finnmark skikrets, for en kommentar i sakens anledning. Jeg husker det godt. Det var som alltid en kjempehyggelig prat med en sedvanlig blid, imøtekommende og engasjert hedersmann. Bare dager i forveien hadde jeg intervjuet han om prestasjonen til unggutten Eidar Johan Strøm, som hadde tatt laggull i junior-VM. Svein Erik var da rørt til tårer av innsatsen til sin tidligere elev.

Også i vår siste samtale var det sterke følelser i sving.

«Å komme med i den norske VM-troppen er alltid like stort. Vi er stolte av henne», kommenterte Danielsen fornøyd.

Bare en måned senere kom den vonde beskjeden. Svein Erik hadde fått hjertestans og døde på familiehytta i Langfjorden, bare 73 år gammel.

Den plutselige bortgangen til Alta IF-ildsjelen var naturlig nok tyngst for familien, deriblant sønnen Stian, som drev med skihopping på høyt nivå i mange år. Men også gode venner som Øivind Strøm kjente tapet på kroppen. At også undertegnede syntes det var vondt er mindre viktig, men jeg tenkte mye på hans enorme betydning for hoppsporten i Alta, og det gjør jeg fremdeles. Spesielt den siste uka. Det er ikke mange personer som hadde gledet seg mer over suksessen til Anna Odine i dette mesterskapet enn Svein Erik. Det hadde vært moro å snakke med han om det vi har vært vitne til i Planica.

«Vi ønsker oss en ny Bjørn Wirkola en gang i framtiden», sa Svein Erik Danielsen til meg i et intervju i 2008.

Det var det han gjennom sitt oppofrende dugnadsarbeid prøvde å oppnå for Alta IF og hoppsporten i nord.

Takk, Anna Odine, for at du har lyktes med nettopp det.

Karl Eirik Steffensen

Sportsleder Altaposten