Etter dommen i Karasjok åpner det for at grunnen FeFo rår over i dag blir overdratt til kommunene i fylket, dersom dommen blir stående. Slik jeg opplevde opprettelsen av FeFo var dette i hovedsak begrunnet med hensynet til at samene skulle ha innflytelse over bruken av land og vann i fylket.

NSR ønsket at det skulle være en organisasjon som samene styrte alene. I dag ser man at NSR ønsker kommunal styring, noe som ble avvist den gang. Det ser imidlertid ikke ut til at NSR får et «urfolksstyre» over land og vann ved at kommunene overtar.

Flertallet i Karasjokdommen klarte ikke å skille mellom «stamme/urfolk/same/karasjokingen», «kven/karasjokingen» eller «nordmann/karasjokingen» Befolkningen i Karasjok har brukt landområdene på noenlunde samme måte uten hensyn til etnisk bakgrunn. Derfor konkluderer også dommen slik: «Utmarksdomstolens flertall konkluderer med at eiendomsretten til tvisteområdet ligger til alle som til enhver tid har registrert bostedsadresse i Karasjok, og slik at disse har lik andel i retten»

Dommen konkluderer på denne måten, sjøl om begrunnelsen for at folk fra Karasjok skal ha eiendomsrett til landområdene, i vesentlig grad hentes fra ILO-konvensjonen 169 om urfolks rettigheter der det heter: «Anerkjennelsen av landområder som urfolk har særrettigheter til, tar sikte på å gi dem en stabil basis for deres økonomiske, sosiale og kulturelle grunnlag og framtidige utvikling.»

Etter min mening bør de samme argumenter og begrunnelser kunne anvendes for alle kommunene i Finnmark. Det vil være vanskelig å skille ut «stamme/urfolk/same/sjarkfiskeren» fra «kven/sjarkfiskeren» eller «nordmann/sjarkfiskeren» i for eksempel Lebesby. De har alle brukt både hav, innmark og utmark på samme måte uten hensyn til etnisk tilhørighet. Har «stamme/urfolk» i Karasjok krav på «anerkjennelse av landområder», må jo «stamme/urfolk» i Lebesby ha det samme. Det skulle vel ikke være noen grunn for staten å gå imot en overføring av grunnen FeFo eier til kommunene, dersom en får en kommunal forvaltning i Karasjok.

Ser at noen frykter kaos dersom FeFo skulle forsvinne, det er nok noe overdrevet. FeFo er en organisasjon som i stor grad driver forretningsvirksomhet på finnmarkingenes felles eiendom. Hvor en har et styre som i noen grad forsterker motsetningene mellom ulike etniske grupper i fylket. Kommuner som ønsker arealer til hytter, boliger eller næringsutvikling bruker årevis for å komme til enighet med FeFo som grunneier. En enighet til priser som ofte svir både for den enkelte og for kommunene.

Det bør ikke være umulig å komme til enighet om bruk av landområdene for reindriften og utmarksnæringer som bruker arealer på tvers av kommunegrensene. Fornuftige regler for jakt, fiske og bærplukking, burde også kunne videreføres som i dag.

Ole Simonsen

Ole Simonsen. Foto: Bjørn Martin Lyng