Som nesten alle vet, er likestilling et tema som egentlig aldri blir snakket nok om. Gjennom flere generasjoner har det pågått en kamp for like lover og regler mellom kvinner og menn. Denne kampen har vært så utrolig viktig og avgjørende for vår nasjons verdier og holdninger til våre medmennesker. Men selv om vi er kommet en lang vei, har vi fortsatt en liten vei å gå.

Norge er i dag et av verdens mest likestilte land, og vi er veldig fornøyd med dette. Tall fra statistisk sentralbyrå viser at det kun er 3,4% arbeidsledige i Norge i dag. Denne prosenten utgjør både kvinner og menn, og årsakene til arbeidsledigheten varierer. Til tross for at vi er så heldig med et så likestilt arbeidsmarked, kan vi fortsatt se ulikheter mellom kjønnene om vi tar en nærmere kikk. For eksempel er det et stort overtall av mannlige ledere kontra kvinnelige, også i yrker hvor det er flest kvinnelige ansatte, for eksempel innen helse og omsorg.

Det er også fortsatt forskjeller i lønnsnivået mellom kvinner og menn i like stillinger. I 2021 hadde kvinner en gjennomsnittlig månedslønn som utgjør kun 87,5 prosent av gjennomsnittlig månedslønn blant menn. Det vil si at likelønnsgapet er på hele 12,5 prosent. Og da kan vi spørre oss selv: hvorfor er det egentlig slik når vi skryter av Norge som et såpass godt likestilt land?

Av en eller annen grunn blir menn sett på som mer kapable i lederrollen enn det kvinner blir. Dette har nok mye med de gamle holdningene å gjøre. Innerst inne har vi alle, kanskje også mange kvinner, holdninger og tanker om at menn har bedre lederegenskaper. Men her er tingen: mange studier viser faktisk at kvinner er bedre enn menn til for eksempel multitasking. Kvinner har en del andre synspunkter og refleksjoner på enkelte ting som ikke menn har. Biologisk er de to kjønnene ulikt bygd både fysisk og psykisk, og dette er noe vi aldri kommer til å få endret. Men det vi faktisk kan endre på er tankene våre om hverandre, og heller løfte hverandre frem istedenfor at det ene kjønnet alltid skal være bedre enn det andre. Kanskje må kvinner selv også tørre mer? Tørre å søke den jobben, selv om de tror de ikke er gode nok?

Feminismen kan bidra til så mye positivt på mange måter, og det er en utrolig viktig kamp å ta. Derfor er jeg veldig imponert og glad for at så mange kjemper den kampen, inkludert meg selv. Men det vi feminister også må ha i bakhodet, er at vi heller ikke skal være det «bedre» kjønnet. Her handler det tross alt om likestilling, og ikke overgå mennene. Jeg tror egentlig at det viktigste er å se på selvet mennesket og hver enkeltes egenskaper når man enten skal ansette noen eller dele ut oppgaver på en arbeidsplass.

I andre land henger de langt bak oss på likestillingsfronten, der kvinner dessverre ikke har den samme ytringsfriheten som vi i Norge har. De opplever stor undertrykkelse, og har mindre rettigheter enn hva vi i Norge har. Saudi-Arabia er et av disse landene som henger et godt stykke bak. Fra september 2017 ble det vedtatt en lov som trådte i kraft i juni 2019 om at saudiarabiske kvinner fikk kjøre bil. Fram til da var Saudi-Arabia det eneste landet i verden der kvinner ikke fikk kjøre bil, og de måtte blir kjørt dit de skulle av menn. I det samme landet har det heller ikke vært lov for damer å se fotball på tribunen fram til 2018, og fram til 2019 har de måtte ha tillatelse fra mannen sin til å få pass. I mange viktige spørsmål må kvinnen få godkjenning av menn eller mannlige slektninger.

Kvinner skal ikke kun arbeide for mannen sin, passe barna og vaske hjemme, selv om det var slik noen generasjoner siden. Kvinner skal på lik linje som menn få lov til å bruke sine fysiske og psykiske kunnskaper til å føle mestring og bidra til noe de selv ønsker å være en del av. Kvinner skal også få være ledere, presidenter, politi eller vektløftere. Dette skal gå på interesser og egenskaper, og ikke bare kjønn.

Kampen for likestilling og kvinnerettigheter markeres denne ene dagen, men det er viktig å kjempe for også alle andre dager. Blant både barn og voksne, i næringslivet, i politikken, på skolen, hjemme og i hverdagen. Jeg mener det er viktig at vi fortsatt markerer kvinnedagen. Ikke bare for likestilling i vårt eget land, men for hele verden.

Malin, ungdomsskoleelev Alta