Åpent brev til stortingsrepresentant Tuva Moflog (Ap).

Dette er et uhyggelig signal å gi uføre og andre i Norge. Dere, våre politikere, ønsker å gjennomføre noe som rammer uføre fra første krone tjent. For småpenger i statskassa.

Det rammer så utrolig mange. Vi som er uføre vet at vi uføre ikke er vanlige folk, som dere snakker så varmt om, vi har for lav inntekt og status til det. Vi skal nå dyttes enda lenger ned på rangstigen. Vi skal ikke komme her og komme her og tro vi er som folk flest. Vi er i gruppa av dem som går rundt og er uføre for artighets skyld.

Den lille restarbeidsevnen man måtte ha igjen gjøres umulig å bruke. Klasseskillet vil bli enda større enn det er i dag.

Kunne du tenke deg å jobbe gratis? Når du vet at du er ufør av gode grunner, og at det å jobbe koster kroppen din mer enn mange andres.

Likevel finner man seg noe å gjøre, for det sosiale like mye som for det lille ekstra som gjør at man kan dra til tannlegen, kjøpe julegaver, kanskje dra på ferie. De som klarer å jobbe litt, de jobber gjerne i omsorgsyrker, hotell og restaurant, som frivillig, som støttekontakt. Hvem skal stille opp nå når de blir borte? Dere på Stortinget?

Den lille gruppa som tjener på forslaget er de velbeslåtte uføre med avkastning fra aksjer og eiendom, det er dem endringen er laget for. Jeg kjenner ingen uføre som har mulighet til å tjene så mye at de ikke vil tape på den foreslåtte ordningen.

Dette er også en fin måte å stenge mange stemmer i det offentlige rom ute fra det norske samfunn. I interesseorganisasjonene, for det lille honoraret frivillighetsorganisasjonene gir styremedlemmene og andre som engasjerer seg.

Maureen Bjerkan Olsen, Alta