I onsdagens partilederdebatt på TV2 kom det tydelig fram at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Høyre ønsker å elektrifisere gassproduksjonen på Muolkkut/Melkøya med en massiv vindkraftutbygging og nye kraftlinjer i Finnmark.

Ikke er det et klimatiltak, og samtidig kan vi vente oss høyere strømpriser. I tillegg er dagens overskuddskraft i nord reservert til Melkøya, noe som hindrer industriutvikling.

Også i Ávvir-debatten i Guovdageaidnu/Kautokeino i forrige uke var Melkøya tema, og dáčča bellodagat (norske partier med tilknytning til nasjonale partier) i Guovdageaidnu ble satt i en vanskelig posisjon.

La meg først slå fast at det er viktig at samer også engasjerer seg i dáčča bellodagat. På den måten kan samer fremme samiske saker internt i partiene. Engasjementet betyr heller ikke at man er enige i alt dáčča bellodagat står for. Tvert om kan det se ut til at samer i flere dáčča bellodagat ofte er uenige med moderpartiene.

I Melkøya-saken har dáčča bellodagat sine lokallag i Finnmark fremmet kraftig kritikk mot egne moderpartier. På den måten kan de fremme en annen politikk lokalt enn det som føres nasjonalt, samtidig som de beholder tilknytningen til dáčča bellodat. En slik dobbeltkommunikasjon, avtalt eller ikke, kan dermed tjene både lokallag og moderparti.

  At man lokalt er uenig med moderparti er heller ikke uvanlig. Men Melkøya-saken er så grunnleggende viktig at det gjør at vi bør tenke oss ekstra godt om når vi stemmer i år. Et godt valg for dáčča bellodagat i Finnmark, og spesielt i Guovdageaidnu, Norges største samiske kommune, og som er en Sámi ofelašsuohkan/Samisk veiviserkommune, vil bli sett på som et signal om at Melkøya-beslutningen var riktig. Støre hevdet allerede på TV2-debatten at Melkøya-beslutningen har stor støtte i nord.

Det virker som at regjeringen ikke har lært noe av Fosen-saken. Regjeringens mangel på vilje til å handle har ført til alvorlige menneskerettighetsbrudd, som på selve valgdagen har vart i 700 dager. Det er ikke rart at regjeringen kjører full speed mot elektrifiseringen av Melkøya når det pågående menneskerettighetsbruddet og en høyesterettighetsdom heller ikke gir konsekvenser.

  Ved siden av dette kommer vi ikke utenom at dáčča bellodagat sine lokallag har vært med å stemme fram Støre og Vedum som partiledere. Man har stemt Terje Aasland inn i sentralstyret til Arbeiderpartiet. Man har gjort valgkamp for at moderpartiene skal få regjeringsmakt. Og ved neste stortingsvalg vil man på nytt arbeide for at Støre og Vedum skal få fornyet tillit. Tilsvarende gjelder for Høyre og Erna.

Melkøya-saken har gitt mindre rom for å snakke om andre saker. Om detsa Nils Ole Skum så treffende i Ávvir-debatten: “Dáčča bellodagat gilvalit gean dáčča lea čeahpimus.” (Norske partier konkurrerer om hvem sin nordmann er flinkest). Årets valg må nemlig sees i sammenheng med regjeringens planer om elektrifisering av Melkøya og dens tilhørende massive utbygging av vår natur.

Elle Rávdná Näkkäläjärvi

7. kandidat for Guovdageainnu Sámilisttu

Kommunevalget i Kautokeino