Pasientfokus med flokken vår - er demokratiet i all sin prakt.

Politikere fra ulike partier, særlig Høyre, Frp og SV,  har skapt uro fordi Pasientfokus var med å forhandle fram gode løsninger sammen med Venstre i saken om lakseksatt.  Pasientfokus innså at lakseskatten ville bli innført – fordi et flertall på Stortinget gikk inn for Grunnrenteskatt. Allerede da saken ble kjent høsten 2022 forsto jeg at Pasientfokus kunne komme på vippen. Årsaken var at det var for stort spenn mellom SP og SV.

Det er også greit å si at Pasientfokus ikke snakket med partiet Venstre før vi møttes i Vandrehallen under pressekonferansen. Så det politiske håndverket Pasientfokus står for er mitt ansvar. Jeg skal her si noen ord om det – og velger å presentere det gjennom to taler jeg holdt for Stortinget i forbindelse med behandlingen.

Laksenæringen er Norges nest største eksportnæring. Diskusjonen om lakseskatten har i lang tid forsuret forholdet mellom laksenæringen, distriktene og kysten på den ene siden og staten på den andre. Det er på tide å sette strek, slik at næringen og kysten får ro og forutsigbarhet.

Vi lever i en tid med krig i Europa, noe som også preger norsk økonomi. Norge er et lite land, og vi som bor i Norge, trenger hverandre. Vi er avhengig av en jobb å gå til, enten det i taxinæringen, i handelsnæringen eller i laksenæringen. Derfor mener jeg det er viktig å omtale hverandre med respekt.

Det totale samfunnsregnskapet som laksenæringen genererer, handler om distriktsarbeidsplasser både i og utenfor oppdrettsnæringen. Vi snakker om store ordinære skatteinntekter til kommunene, med bl.a. personbeskatning. Oppdrettsnæringen sikrer bosetning og næringsutvikling i distriktene, langt utover det som mange politikere her i denne sal har forståelse for.

Oppdrett av fisk er oftest lokalisert til grisgrendte strøk, gjerne på øyer med lav bosetning og med en matbutikk som er truet av nedleggelse – helt til laksenæringen etablerer seg. Fra da av har mange nærbutikker langs kyst og fjor fått et økonomisk løft og forutsigbarhet, fordi oppdrettsselskapet handler mat og andre varer lokalt. Det sikrer bosetning i distriktene.

Prinsippet om grunnrente på havbruk har et solid flertall på Stortinget, men den utgående skatten på 40 pst. mente vi var for stor. Pasientfokus har vært med på å få skatten så riktige som mulig samtidig som den nå får en bedre innretning enn det som i utgangspunktet lå på bordet. Her har både Venstre og Pasientfokus bidratt sterkt til en svært lyttende regjering. Vi har ikke, som noen sier, latt oss presse: Hva i all verden skulle regjeringen kunne presse Pasientfokus med?

For Pasientfokus har det vært viktig å sikre bosetningen i distriktene. Det har vært viktig å sikre gode løsninger for de mindre familieeide og lokalt eide selskapene og for bedrifter som satser på videreforedling. Økonomisk forutsigbarhet gjør at næringen kan fortsette sin innovative utvikling. Næringen kan på den måten bidra til en mer miljø- og klimavennlig retning. Dette er også svært viktig for ungdommen.

Skal bruke stemmen

Av debatten i dag hører jeg at Høyre, Fremskrittspartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne er svært opptatt av det knappe flertallet som Pasientfokus nå er ansvarlig for. Da er det kanskje greit å minne de kritiske partiene om følgende: Pasientfokus ga for få uker siden et knapt flertall i saken om utflytting av statlige arbeidsplasser. Da ble voteringen 84–85, med Pasientfokus på vippen gikk regjeringen på et tap. Var den avstemningen ugyldig? Var den ikke riktig?

Er det noen i stortingssalen som ikke skjønner hvordan demokratiet faktisk fungerer? Pasientfokus er her, og jeg akter å bruke min stemme slik folkeviljen vil jeg skal bruke den.

Bengt Rune Strifeldt, Frp, sa i sin tale at han var skuffet over at «Pasientfokus gir barselhjelp til en ny skatteinnretning som Finansdepartementet kan justere opp satsen på med en gang man går i forhandlinger om nye statsbudsjetter.»

Strifeldt fulgte opp øvrige FrP representanters negative holdning og sa: «De som jubler høyest for en sånn skatt på distriktsnæringen, er hovedsakelig kommentatorene i hovedstadsmedier og jerntriangelet. Det er forståelig, for det er hovedstaden som blir den økonomiske vinneren i denne saken.»

Det er faktisk feil det Strifeldt og Frp formidlet under sakens behandling. Alta kommune hadde før forslaget 8 millioner i fordeling av produksjonsavgift, men har etter forslaget 18 millioner i pluss. Tall fra Hammerfest er 28 millioner mot 13 før forslaget. Når det gjelder andelen av Havbruksfondet for Finnmark - gikk den fra 15 til 59 millioner kroner i følge tall fra Fiskeridirektoratet og Finansdepartementet.

Ro og forutsigbarhet

Det som laksenæringen og kysten trenger nå, er ro og forutsigbarhet. Mens debatten pågikk var det flere fra laksenæringen som ringte meg og sa at det er bra at Pasientfokus og jeg sto stødig i dette.

De sa også at de kan leve godt med skatten slik den ble. De vil nå ha forutsigbarhet i næringen de er så glad i.

Problemet fremover er, slik jeg ser det, er at Høyre lover at usikkerheten skal fortsette. Representanten Orten lover at Høyre vil ta tak i dette hvis de får mulighet til det. Han sier at Høyre vil se på både skattetrykket og innretningen. SV gjør det samme fra den andre siden: De ønsker å fortsette usikkerheten i kommende budsjettforhandlinger – ikke bare i revidert som nå pågår. Grunnrenteskatten på havbruk kommer altså til å bli et tema når det gjelder både innretning og størrelse, ifølge SV.

Hvis det skulle vise seg at deler av skatteregimet vi innfører, gir et uheldig utfall for næringen, kan innretningen helt sikkert justeres i samarbeid med næringen. Det er bare daue folk og stein som ikke kan snu og endre mening når noe blir galt. Man må jo kunne justere seg og leve i en dynamisk verden.

Det må være bedre å leve med disse faste rammene de nærmeste årene enn et mulig valgløfte om at noe kan bli bedre.  Det er verdt å merke seg at både Høyre og SV er vage om hva dette «noe» er. Det er faktisk ingen av oss som vet hva valgresultatet blir i 2025. Og synes næringen og leverandørindustrien at det er greit å leve med denne usikkerheten om en mulig valgseier?

Leter etter gode løsninger

Jeg har fått flere spørsmål om hva jeg har fått igjen for å støtte regjeringen. Jeg har ikke fått noe igjen. Pasientfokus og jeg kjøper og handler ikke med folks arbeidsplasser. Jeg er glad for at Pasientfokus har bidratt til gode inntekter til staten, kommunene, fylkene og kysten ved at den beste løsningen vi har i dag, blir vedtatt.

Jeg er glad for én ting til, og det er litt personlig: Jeg slipper å høre fra politikere, ikke bare her på Stortinget, men også hjemme i Finnmark, at Alta-folk, Pasientfokus og Irene Ojala er som gråmåkene – de skal ha og ha.

Jeg har i dag vist at Pasientfokus er konstruktiv og leter etter gode løsninger, til beste for Distrikts-Norge og fellesskapet.

Jeg hører jeg at SV, H og Frp og MDG fortsetter sin utlegging om hvorvidt det er riktig at én stemme skal ha så mye å si i denne salen. Svaret er like enkelt som tidligere i dag – men jeg kan legge til: På Stortinget skal alle representanter sammen ta beslutninger i alle saker – ikke bare de sakene man er spesielt interessert i, eller som man har hjerte for, eller ut fra hvilken komité man sitter i.

Jeg er derfor rimelig overrasket over at noen politikere og journalister stiller det spørsmålet. Til det er det bare å si: Det er demokrati i all sin prakt.

10 milliarder i inntekter

Avslutningsvis til dere som har lest så langt: Rødt bestemte seg for å støtte flertallet fra Ap, Sp, V og PF. Det var veldig bra at også Rødt forsto at det nå er viktig med ro rundt saken.

Så er det slik: Det er ikke ofte at en enslig representant på Stortinget fra Finnmark – og fra ei liste – uten partipolitisk tilknytning har brakt inn 10 milliarder pluss i inntekter i året – til fordeling mellom stat, fylke og kommune.

Da er 50 millioner til helse i Finnmark peanøtter med fødeavdeling og geriatri til Alta, - samt 15 millioner årlig til Kirkenes, noe jeg tror kommer i havn i vår.

Det er heller ikke mangel på penger som gjør at Kautokeino ikke får en beredskapsflyplass eller at E45 blir igangsatt. Det er underlig at ikke øvrige kommuner i Finnmark blir ivaretatt slik at pasienter alltid blir sendt til riktig behandlingssted.

Det er underlig at folk i Finnmark ikke  jobber sammen for dette. Det skal, slik Pasientfokus og jeg ser det, skinne av helse- og sykehustilbudet for folk som bor i Finnmark. Det skylder makta oss. Pasientfokus har skaffet  penger – heretter er det kun den politiske viljen som mangler.

Irene Ojala

Stortingsrepresentant

Pasientfokus