Mens Indre-Finnmark hadde hegemoniet på Sametinget i starten av Sametingets tid (Sametinget ble åpnet i 1989.), har området mistet sitt hegemoni til andre områder.

Den siste oversikten over innmeldte i Sametingets valgmanntall viser at Indre-Finnmark fortsetter å minste makt og innflytelse til de andre områdene i Norge.

Sametingets valgmanntall har i løpet av de to siste årene økt til 23.488 innmeldte. Dette er en økning i de to siste årene med 2.943 innmeldte, eller 14,3 %.

Jeg velger i det som følger å trekke fram to valgkretser:

Avjovarri valgkrets (Porsanger, Karasjok- og Kautokeino kommune) økte med 135 innmeldte, til 3.904 personer. Dette er den klart minste økningen. Innmeldte i Avjovarri valgkrets utgjør 13,6% av de innmeldte i Norge.

Den valgkretsen som økte, klart mest er Sør-Norge valgkrets. Sør-Norge valgkrets består av en del kommuner i Møre og Romsdal og Innlandet fylke, samt fylkene Vestland, Rogaland, Agder, Vestfold og Telemark, Viken og Oslo.

Økningen er på 991 innmeldte, eller 23,1%. Nå er det dermed 5.268 innmeldte i denne valgkretsen. Dette utgjør 22,4% av de innmeldte i Norge

Dette har ført til at Avjovarri valgkrets mister ett mandat til Sør-Norge valgkrets. Sør-Norge vil nå ha 7 mandater og Avjovarri 6 mandater.

Ellers viser utviklingen at det er først og fremst i byene at økningen har kommet. Sametingets valgmanntall består altså i økende grad av veltilpassede urbane mennesker som ikke skiller seg kulturelt eller på andre måten fra den øvrige urbane befolkningen i Norge.

Hovedbegrunnelsen for opprettelsen av Sametinget var at det skulle ivareta samene- og den samiske kulturens egenart. Hensikten med opprettelsen av Sametingets valgmanntall, var å prøve å gi Sametinget en demokratisk legitimitet både overfor samene og for den øvrige befolkningen i Norge.

Hva slags kulturell samisk egenart har de som er innmeldt i valgkretsen Sør-Norge å bidra med? Svaret kan grovt sett oppsummeres slik: Bidraget er null og nix.

Utviklingen viser at sammensetningen av Sametinget og Sametingets valgmanntall blir mer og mer anakronistisk.

Jarl Hellesvik