Mange forteller aldri, spesielt menn, at de er utsatt for seksuelle overgrep. Det tar over 17 år i gjennomsnitt å fortelle om seksuelle overgrep. Å gå så lenge med en dårlig hemmelighet skaper mye uhelse for folk.

Statistikker forteller at minst 30 % av alle overgrep blir begått av andre barn, nye statistikker sier bortimot 70 %. 50 % av voksne som begår overgrep startet overgrepskarriæren sin i tidlig ungdomstid (typ ungdomsskole). Men vi vet at 80-90 % endrer adferd om de blir korrigert tidlig. Tenk hvor mange overgrep som kunne vært unngått om ungdommene hadde fått hjelp/blitt korrigert tidlig nok.

I dag har vi ingen i Alta som løfter opp problematikken. Ingen som følger med på samfunnet vårt med «overgrepsbrillene» på. Pilene på anmeldelser fyker i været, og opplæringen av elevene er i bunn og grunn overlatt til den enkelte lærer. Kvaliteten på opplæringen er varierende.

Fram til i 2020 hadde Alta kommune et såkalt SMISO-senter. SMISO er forkortelse for Senter Mot Incest og Seksuelle Overgrep. Sentrenes brukere har gjennom undersøkelser vist at brukerne i gjennomsnitt var 6,5 år gammel da de ble utsatt for overgrep første gangen.

SMISO var et gratis lavterskeltilbud, uten ventelister, til utsatte for seksuelle overgrep, deres nærpersoner og faginstanser som kunne møte utsatte i sin jobb. SMISO her i Alta var eid av Alta og Loppa kommune, og hadde lokaler sammen med Alta krisesenter (SMISO var «og incestsenter» i Alta krise- og incestsenter).

SMISO opparbeidet seg etterhvert til å bli et viktig suppliment til helsevesenet i Alta. SMISO hadde i Alta økende pågang av brukere som tok kontakt. SMISO hadde økende pågang av samarbeidspartnere som tok kontakt for veiledning. Utsatte kunne komme til samtaler der, og ofte var det nok for brukerne til å holde seg i utdanning eller jobb.

Mange var for friske til å få hjelp av helsevesenet, men ikke sterke nok til å stå alene. Å anmelde et seksuelt overgrep er ingen enkel avgjørelse, og SMISO kunne hjelpe utsatte med å ta en avgjørelse på om det var riktig for den aktuelle brukeren.

SMISO gjorde ikke forskjell på graden av overgrep - følte du at du var utsatt fikk du hjelp samme uka. SMISO holdt kurs for ansatte i skoler, barnehager, foreldregrupper og andre, med mål om å øke kompetansen i samfunnet for å forebygge overgrep, eller avdekke pågående overgrep.

SMISO hadde utarbeidet et undervisningsopplegg for 4. klassinger, og dro i alle 4. klassene i kommunen og underviste om temaet. Hvert år tok elever kontakt med voksne i etterkant av undervisningen for å fortelle hva de ble utsatt for.

Alta kommune la ned SMISO i 2020 fordi økonomien i kommunen ikke tillot videre drift. Daværende rådmann har sagt i avisa at det ikke var politisk vilje å opprettholde tilbudet. Nå er Alta i en helt annen økonomisk situasjon, om det nå er politisk vilje til å gjenopprette dette tilbudet er det rom for det.

Ingen skal bli utsatt for seksuelle overgrep. Og Alta kommune skal gjøre sitt for å beskytte innbyggerne sine. Det koster så lite. Regnestykket er enkelt, putter du inn 2 kroner, får du 8 til av staten. Hvis Alta kommune bruker 500 000 kr på dette, skyter staten inn 2 millioner til. Bedre deal enn det får man ikke.

Jeg ønsker at Alta skal gjenopprette tilbudet til befolkningen, og vil være en pådriver til at utsatte skal få den hjelpa de trenger til å leve meningsfylte liv. Livet er ikke over. Det er fullt mulig å bli lykkelig.

Gunn Mirja Eikseth

4. kandidat til Alta SV